6. Snowkiting

In de Franse supermarché in de Franse besneeuwde Jura, werden we heel gek aangekeken met onze Adidas-slippers.

Blog 6 van ChantiLukiOllie

Winterkamperen met al zijn ongemakken

Tocht tussen de kieren van de schuifdeur? Natte skikleding over de bestuurdersstoel? Overal kleine plasjes water van gesmolten sneeuw door de hitte van de dieselkachel? Met bevroren vingers sneeuwkettingen installeren? Allemaal nadelen van winterkamperen, maar toch zouden wij het met de juiste voorbereiding iedereen aanraden!

Gratis wijnfontein

Wegens seizoenswerk in een chalet in Oostenrijk, besloten wij langzaam vanuit Zuid-Spanje richting Oostenrijk  te rijden. De laatste dagen in Sevilla bestonden vooral uit tapas eten, genoeg om weer maanden vooruit te kunnen zonder parmaham en patatas bravas. Voor vertrek uit Spanje, wilde wij nog graag langs het nationale park Bardenas Reales rijden, met zijn te gekke rotsformaties. Het beste is, dat je hier gratis met je camper doorheen kunt rijden. En als we u dan nog niet hebben overgehaald om dit gebied te bezoeken; op minder dan een uurtje rijden van het park ligt een gratis wijnfontein. Dat moesten wij natuurlijk even gaan checken. We reden een klein dorpje binnen, zagen een klooster liggen en kwamen bij een verlaten fontein uit. We namen onze eigen glazen mee en echt waar, je tapt zo je glaasje vol met heerlijke rode wijn. Later lazen we dat er elke dag 100 liter gratis wijn is en dat het in de zomermaanden wat drukker kan zijn, maar deze plek kan wat ons betreft direct op uw bucketlist.

Sneeuwkettingen in Spanje

Lukas had mij overgehaald om de sneeuwkettingen mee te nemen richting Spanje, vooral met het argument `voor als we een keer vast komen te zitten in de modder`. Wat we niet hadden verwacht, was dat we ze  in Spanje nodig zouden hebben met verse sneeuw op bergweggetjes. Wij proberen altijd kleine wegen te nemen met onze camper, in plaats van autowegen of snelwegen. Zo ook door de heuvels en bergen rondom Pamplona. We begonnen de dag nog met een klein beetje sneeuw om ons heen, wat ons op het idee bracht om lekker foute kersthitjes te draaien in de bus. `Let it snow` klonk door de speakers en de omgeving werd gedurende de dag steeds witter. Het had blijkbaar in veel plekken in Europa enorm gesneeuwd. Zo ook in Spanje, waar de lokale Spanjaarden duidelijk niet op waren voorbereid. Toen we op een bergpas aankwamen en overal auto`s zagen glibberen, riep Lukas al snel als Zwitser `sneeuwkettingentijd’. Uiteindelijk konden we veilig over de bergpas heen; genietend van de prachtige witte omgeving. Zelfs een hertje stak zo voor ons de weg over. Ik moest bijna huilen van alle schoonheid en Lukas was dolgelukkig met zijn `gelijk` om de sneeuwkettingen mee te nemen. 

 

Kerst in Zwitserland

Aangezien we met de kerst aan het werk zouden zijn in Oostenrijk, besloten we begin december al een kerstdiner met de familie van Lukas te houden in Zwitserland. Wij zorgden voor het voorgerecht,  een hapjesplank  met Spaanse hammetjes en Franse kazen. Wegens de flinke sneeuwval was Zwitserland ook al een prachtig winterparadijs, dus besloten we richting de Zwitserse Engadin te rijden. Gelukkig hebben wij de wintersport optie meegenomen in onze Aveco reisverzekering, dus bleef het niet bij sneeuwpoppen maken. De Engadin is een divers gebied, met St. Moritz voor de allerrijksten ter wereld, Silvaplana voor de snowkite community en de vele idyllische dorpjes met lokale Zwitserse gezinnen. Zelf kan ik helaas nog niet veel meer dan pizza-skiënd de berg af, maar Lukas ging skihikes maken en zelfs sneeuwkiten. Heeft u dat wel eens gezien?

Ongemakken

We begonnen deze blog al met wat ongemakken die wij ervaarden in de bus. Vele mensen verklaarden ons voor gek: `Met -15 graden in een camper slapen?, maar met onze dieselverwarming was de kou geen probleem. Wij ervoeren wel drie andere grote ongemakken. De eerste was de natte besneeuwde spullen die, bij gebrek aan een douche om het op te hangen, constant plasjes smeltwater creëerden op de vloer. Het tweede was de korte koude dagen, waardoor je rond een uur of 4 toch al in de camper kruipt met Netflix en de deur veel minder vaak lekker even opengegooid. En de laatste was voor ons het gebruik van schoenen! Na maanden badslippers, is constant schoenen aantrekken toch wennen. In de Franse supermarché in de Franse besneeuwde Jura, werden we heel gek aangekeken met onze Adidas-slippers. We besloten dat we toch moesten toegeven aan ander schoeisel.

 

Meer wintersport avonturen?

Volgende keer nemen wij u verder mee in de wereld van de wintersport; specifiek Noord-Italië en Oostenrijk. Onze camper zal een aantal weken stil gaan staan in de sneeuw en kou, dus als u nog goede voorzorgsmaatregelen heeft die wij tegen deze omstandigheden kunnen treffen? Wij horen het graag via Instagram - @chantilukiollie - of Mail via - chantilukiollie@gmail.com.