Afbeelding van WhatsApp op 2023-12-21 om 22.34.14_7ce4e2cf

In dit nationaal park, niet zo ver af van Malaga, krijg je het gevoel alsof je in een National Geographic aflevering bent beland.

Tips & Tricks: Overwinteren in Spanje

7 bezoektips tijdens overwinteren in Spanje 

Zodra de ganzen afzakken naar het zuiden en de blaadjes van de bomen beginnen te vallen, trekken ook hordes gelukkige camperaars weer richting het zuiden om de winter in Nederland over te slaan. Sommige gaan naar Griekenland, Italië, Portugal of Marokko, maar het merendeel zal je aantreffen in Spanje. Ook gastblogger Chantal en haar kat Ollie (Instagram: @chanti.and.ollie) trokken deze kant op en ze deelt 7 tips, waar je misschien niet in eerste instantie aan zal denken! 

Tip 1: Woestijngebied Bardenas Reales 

Arizona of Marokko? Nee, dit semi-woestijngebied vind je in het noorden van Spanje. Vanaf eind september trekken de herders met hun schapen vanuit de Pyreneeën hierheen om te overwinteren. Je kan hier redelijk oké met de camper over de onverharde wegen rijden, een tocht van zo'n 38 kilometer door indrukwekkende landschappen. Het is niet voor niks dat hier verschillende afleveringen van de Games of Thrones zijn opgenomen. In het naastgelegen dorpje Arguedas is een gratis camperplek met faciliteiten. En niet zomaar ééntje, je staat hier geparkeerd voor de eeuwenoude grotwoningen in de rotswanden. 

Tip 2: Gratis wijnfontein 

Pelgrims die de Camino de Santiago vanuit Frankrijk hebben gelopen, kennen hem wellicht: de gratis wijnfontein vlakbij de dorpjes Estella-Lizarra en Ayegui. Je neemt je eigen glas mee en proeft de wijn die, tijdens openingstijden, stroomt uit een heuse fontein. De wijnfontein werd gebouwd door Bodegas Irache en is een verplichte stop voor pelgrims en wijnliefhebbers. De omgeving is adembenemend mooi, het klooster bezoeken is een aanrader en dan is er ook nog een bijzonder gratis-toegankelijk wijnmuseum. Met je camper volgeladen met wijn, kan je daarna verder afzakken naar het zuiden. 

Tip 3: Cordoba 

Deze stad, in Andalusië, is naast zijn bekende buren Sevilla, Malaga en Granada toch een stuk minder bekend. Echter zeker niet minder mooi, maar waarschijnlijk minder bezocht, omdat er geen directe vluchten naar deze stad gaan. Cordoba is vooral populair dankzij de Mesquita, maar ook het gehele historische centrum met zijn toegangsbrug is een bezoek waard. De mezquita is eigenlijk de enige overgebleven moskee uit het Middeleeuwse Spanje. In 785 is de bouw gestart en door de eeuwen kreeg het verschillende stijlen toen de stad later door de christenen werd heroverd. Hierdoor werd er een buitengewone kerk-moskee gecreëerd. Wij aten hier trouwens een overheerlijke lunch in één van de typische Marokkaanse restaurantjes die je hier kan vinden: PerlAzul. 

Tip 4: Madrid 

Natuurlijk voor iedereen bekend, maar deze giga stad op 650 meter hoogte zal misschien niet direct opkomen voor een overwinteraar. Aangezien de meeste camperaars langs de kustlijn naar beneden zakken, wordt Madrid vaak overgeslagen. Deze super oude stad omgeven door besneeuwde toppen zal dan ook wel koud zijn in de winter, maar heeft bijna de meeste zonne-uren van alle steden in Spanje! Je kan er genieten van talloze kerstmarktjes, gaat zoals elke Spanjaard op zondag wandelen in het park en churros met warme chocolade eten of sluit de dag af met een wijntje en hapjes in de overdekte foodhal San Miguel. Rondom Casa de Campo vind je op de app ´park4night´ diverse veilige parkeerplaatsen, waar je prima kan overnachten en snel de stad in loopt. 

 

Tip 5: Torcal de Antequera 

In dit nationaal park, niet zo ver af van Malaga, krijg je het gevoel alsof je in een National Geographic aflevering bent beland. Het dorpje Antequera is ook zeker een bezoekje waard, maar op zo'n 30 minuten (omhoog) de bergen in rijden, vind je prachtige rotsachtige formaties en vele steenbokken. Vroeger was dit gebied de zeebodem. Je moet wel een beetje geluk hebben, want je kan een heldere Spaanse lucht treffen. Echter aangezien de hoogte, is er ook een kans dat je een dik bepakt wolkendek inrijdt, waardoor je weinig steenbokken en vergezichten zal zien. Echter geeft de mist wel een bijzondere sfeer aan dit nationaal park. 

Tip 6: Torremolinos 

Aan de ene kant wil je er misschien zo ver mogelijk vandaan blijven, maar stiekem is dit stadje aan de Costa del Sol wel een bezoekje waard. Je zal er meer Nederlanders treffen, dan in het toeristische centrum van Amsterdam. Zelfs Rachel Hazes opent er binnenkort een brasserie, hebben we gehoord in de wandelgangen. Dus als je op zoek bent naar Nederlandse gezelligheid en een lekker kroketje op een zacht bolletje, maar dan met een heerlijk zonnetje op de bol tussen de palmbomen, zet hem op je lijstje. Om in de sfeer te komen, kan je het singeltje ´Helemaal los in Torremolinos ́ alvast even aanzetten op de camper radio. Wat random tips: je vindt hier ook een Nederlandse tandarts en huisarts, kan er in de ochtend vaak dolfijnen spotten, bent in een paar minuten met de trein in het centrum van Malaga en kan zelfs best goedkoop naar Engelstalige films in de bioscoop in Plaza Mayor. Je wilt er of weg met gierende banden of voor altijd blijven! 

Tip 7: Castillo Monumento Colomares 

Tussen Malaga en Marbella vind je dit merkwaardige monument. Een soort ´piratenschip-kasteel-monument´. Een wat? Ja precies! Voor ons een duidelijk gevalletje ´iemand had geld te veel´, maar een must-see. Het is een soort sprookjeskasteel uit de vorige eeuw en een ode aan ontdekkingsreiziger Columbus. Gebouwd door Dr. Esteban, een Spaanse arts uit de Verenigde Staten, die zeven jaar lang al zijn vrije tijd besteedde aan het realiseren van dit droomwerk. 

Meer informatie? 

Wil jij meer weten over één van deze locaties of heb je andere vragen over overwinteren in Spanje. Ik hoor het graag via Instagram (@chanti.and.ollie) of mail gerust naar (chantilukiollie@gmail.com).