girl-with-her-dads-enjoying-family-trip

Je caravan beladen als een pro

Veilig op pad met je caravan

Voorkomen is beter dan genezen

Bij ons als verzekeraar staat veiligheid voorop. Voorkomen is beter dan genezen! Laten we het hebben over het goed en veilig beladen van jouw caravan.

Veilig op pad? Aveco reist met je mee.

Jouw caravan beladen

Voorbereiden op je vakantie betekent inpakken, soms passen en meten, en vooral niets vergeten. Kleding, fietsen, kampeerspullen, eten, drinken, een voortent, haringen, servies en zelfs een skottelbraai. Maar ook de luxe extraatjes: een caravanmover, airco, cassetteluifel en fietsendragers voor de (elektrische) fietsen. Een heleboel spullen! Gelukkig hebben caravans veel ruimte en opbergmogelijkheden. Maar hoeveel mag er mee? We hebben wat praktische tips en info voor je op een rij gezet. Zo laad je jouw caravan goed in!

Tips voor het laden van je caravan:
 • Overweeg om zwaardere spullen in de auto te vervoeren. Zoals een voortent of luifel.
 • Als je een elektrische fiets meeneemt, vervoer de accu van de fiets dan in de caravan. Zo verplaats je gewicht van achter naar voren.
 • Kijk goed waar de gasflessen staan. Deze zijn vaak zwaar. Er bestaan allerlei maten en soorten gasflessen van staal tot kunststof. Het materiaal heeft invloed op het gewicht.
 • Overweeg een lichtgewicht lithium accu voor de mover. Dit kan zomaar 20 kg schelen ten opzichte van een onderhoudsvrije 105Ah accu.
 • Pak je caravan eens in de paar jaar helemaal uit. Zo ruim je overbodige spullen (en gewicht) op.

Jouw caravan correct beladen

Met de juiste belading voorkom je dat de caravan slingert. Een algemene regel geldt: liever een zwaardere kogeldruk dan een te lichte. Dit betekent dat het meeste gewicht van de caravan aan de voorkant moet liggen.

Slingerende caravan voorkomen

Je wil natuurlijk van alles meenemen op vakantie. Logisch! Maar wat je moet voorkomen is een wankelende caravan. Zo voorkom je dat:

 • Check het maximale trekgewicht van je auto voordat je begint.
 • Zorg voor de juiste balans in kogeldruk. Bij een te hoge druk zakt de achterkant van je auto te ver in, waardoor je voorbanden grip verliezen. Bij te weinig druk kan je caravan gaan slingeren. Je vindt de juiste balans voor de kogeldruk op het typeplaatje van je trekhaak. Dit kan ook ‘verticale kracht’ of ‘vertical load’ heten.
 • Ken het gewicht van je caravan. Gewicht zegt meer dan je denkt. Leeggewicht, rijklaargewicht en maximaal toelaatbaar gewicht – ze vertellen je allemaal hoeveel je kunt meenemen.
 • Weet met hoeveel gewicht je mag rijden. Het type rijbewijs van de bestuurder bepaalt het gewicht dat je mag vervoeren. Met een B-rijbewijs is de maximale massa van zowel de auto als caravan samen niet meer dan 3500 kg.
 • Plaats je fiets(en) op de juiste plek. Nederlanders nemen graag de fiets mee op vakantie. Wat is daarvoor de beste plek? Boven op de auto, voorop bij de dissel of achterop de caravan? Dat hangt af van de caravanindeling, belading en accessoires van de caravan. Vraag hierover advies van een expert.
 • Plaats zware spullen niet boven in de caravan. Dan wordt de caravan topzwaar en dat versterkt mogelijk het slingeren.

De Ah! van opluchting, dat is de A van Aveco

Op reis wil je gewoon lekker genieten. En je geen zorgen hoeven maken als er iets gebeurt. Met Aveco hoeft dat ook niet. Onze experts staan voor je klaar als er iets misgaat met je caravan. We zorgen dat je snel weer verder kunt.

We bieden een passende oplossing waar je wat aan hebt. Bijvoorbeeld de ultieme tips voor het beveiligen van jouw caravan. Zonder zorgen op pad! Aveco reist met je mee.

Snel en eenvoudig je caravanverzekering regelen?

Met onze gratis inventarisdekking tot €2.500,- en onze 10-jarige garantie, kun je met een gerust hart genieten van je caravanavonturen.

Liever bellen?

Dat kan! Onze caravanadviseurs staan klaar om je te helpen.

Bel met onze adviseurs

Je eigen adviseur spreken?

Onze adviseurs zijn niet alleen experts op het gebied van caravans. Ze zijn ook nog eens net zo'n liefhebber als jij.