kleinmeisje_camper_gsm_gesn.

De meest gestelde vragen voor je op een rij

Snel antwoord op je vragen

Camperverzekering

 

WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Deze verzekeringsvorm vergoedt schade aan derden wanneer je zelf schuldig bent aan een aanrijding. De WA verzekering is verplicht voor ieder motorrijtuig en maakt tevens onderdeel uit van de All Risk verzekering.

Beperkt Casco is een verzekeringsvorm die schade aan jouw camper door van buitenkomende onheilen dekt. Met een Beperkt Casco dekking ben je bijvoorbeeld verzekerd voor schade aan je eigen auto als gevolg van diefstal, brand, ruitbreuk, storm, hagel en een botsing met dieren. Schade die je zelf veroorzaakt aan jouw eigen camper is uitgesloten.

Is jouw camper All Risk verzekerd dan ben je verzekerd tegen de financiële gevolgen van aanrijding voor zowel de schade aan derden als jouw eigen schade. Andere schade aan jouw camper door bijvoorbeeld brand, storm of diefstal vallen ook onder de All Risk dekking. De All Risk dekking wordt ook wel Volledig Casco genoemd. Bij Aveco kun je kiezen tussen verschillende All Risk verzekeringen. Afhankelijk van jouw wensen en jouw camper kun je kiezen voor een All Riskverzekering op basis van de nieuwwaarde van jouw camper of op basis van taxatiewaarde. Onze adviseurs informeren je graag over de mogelijkheden.

Je kunt een offerte opvragen via de premieberekening pagina of neem contact op met een van onze adviseurs. 

Ja het is mogelijk om zelf een premie te berekenen via onze website. Ga hiervoor naar de premieberekening pagina om vervolgens je premie berekenen.

Je kan jouw camperverzekering eenvoudig en snel op onze website aanvragen. Heb je een camper gekocht bij één van de aangesloten camperbedrijven? Dan kan je ook in de showroom onze camperverzekering online eenvoudig afsluiten. Maak hiervoor gebruik van de Aveco zuil. Heb je liever persoonlijk contact, neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs. Wij helpen je graag. 

Een wijziging kan doorgegeven worden aan een van onze adviseurs, via de info@avecoverzekeringen.nl mail of via de MijnAveco omgeving.

Na het versturen van de verzekeringsaanvraag beoordeelt het systeem direct of deze automatisch geaccepteerd is. Als de aanvraag niet automatisch geaccepteerd kan worden zal een van onze adviseurs contact zoeken.

Je mag de camper uitlenen aan familie en/of vrienden zonder dat hier extra verzekeringskosten aan gebonden zijn. Heb je tevens een Pechhulp+ verzekering afgesloten, dan is deze ook van kracht indien je de camper uitleent. Deze is namelijk camper gebonden.
 
Ga je de camper verhuren? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. 

Met verhuur wordt bedoeld, het actief aanbieden van jouw camper aan derden tegen een vergoeding. Verhuren is niet standaard gedekt op de polis. Het is mogelijk dit mee te verzekeren, hiervoor wordt veelal een premietoeslag gerekend en gelden aanvullende voorwaarden.
 
Overweeg je jouw camper te verhuren? Neem dan contact met ons op.

Reizen en wonen is niet standaard gedekt op de polis. Het is mogelijk dit mee te verzekeren, hiervoor wordt veelal een premietoeslag gerekend en gelden aanvullende voorwaarden.

Overweeg je te gaan reizen en wonen in de camper? Neem dan contact met ons op.

Onder recreatief gebruik wordt verstaan, het gebruik van de camper voor vakanties, dagtripjes of weekendjes weg. Gebruik je de camper ook voor het doen van de boodschappen omdat dit bijvoorbeeld jouw enige voertuig is, dan wordt dit gezien als privégebruik ofwel dagelijks gebruik. Bij Aveco Verzekeringen kun je de camper ook privé gebruiken zonder aanvullende voorwaarden of premietoeslag.

Ja, woon-werkverkeer is standaard meeverzekerd bij Aveco Verzekeringen.

Wanneer jouw camper uitvalt voor of tijdens een aangevangen reis dan heb je recht op vervangend vervoer, afhankelijk van de gekozen verzekering. Aveco Verzekeringen beschikt over een uitgebreid netwerk van aangesloten camperbedrijven en kan je daarom altijd een vervangende camper aanbieden bij uitval.

Wij hanteren een standaard onbeperkt kilometrage.

Onder de inventaris van jouw camper vallen de spullen die je meeneemt om te kunnen camperen. Denk hierbij aan keukengerei, een tuinset of beddengoed. Neem je ook een laptop, fototoestel en dergelijke spullen mee dan zijn deze verzekerd onder de reisbagagedekking van jouw doorlopende reisverzekering.

Onder accessoires van jouw camper vallen de (schroef)vaste toevoegingen aan jouw camper, zoals de luifel, automatische schotel of fietsendrager. Losse onderdelen zoals een uitneembaar televisiescherm vallen onder de reisbagagedekking van jouw doorlopende reisverzekering. Wanneer jouw camper Optimaal+6 of Optimaal+10 verzekerd is, dan worden de accessoires verzekerd conform jouw aankoopfactuur. Is jouw camper getaxeerd, dan zijn de accessoires meeverzekerd conform de bedragen die in het taxatierapport vermeldt staan. Wanneer je na taxatie van de camper of de ingangsdatum van de verzekering accessoires of andere wijzigingen aanbrengt aan de camper, dan dien je deze aan te geven. Wij passen dan jouw polis aan zodat je altijd goed verzekerd blijft!

Op jouw verzekeringsbewijs staan de landen waarin de camper verzekerd is. Het verzekeringsbewijs vindt je terug in de Aveco App en in MijnAveco

Bij het laden van jouw camper dien je rekening te houden met het ledig gewicht en laadvermogen van jouw camper. Tezamen levert dit de toegestane maximum massa van de camper op. Dit is het gewicht dat jouw camper maximaal mag wegen inclusief belading. Naast de toegestane maximum massa kent jouw camper ook een technische maximum massa. Dit is het gewicht dat het chassis van jouw camper maximaal kan dragen. Bij veel campers ligt de technische maximum massa hoger dan de toegestane maximum massa. Veel verzekeraars verzekeren jouw camper alleen wanneer je de toegestane maximum massa niet overschrijdt. Dit heeft er mee te maken dat deze verzekeraars alleen op basis van een B-rijbewijs kunnen verzekeren. Hiermee mag je rijden met een voertuig tot 3.500 kg.  
 
Aveco Verzekeringen biedt ook dekking wanneer jouw camper zwaarder beladen is dan het toegestaan gewicht maar niet zwaarder is beladen dan dat de camper technisch aankan.

Bij de berekening van de bonuskorting voor jouw camperverzekering gaan wij uit van het daadwerkelijk aantal schadevrije jaren waarover je beschikt. 

Royementsverklaring camperverzekering  

Stap je over van camperverzekering dan nemen wij de opgebouwde schadevrije jaren van de vorige maatschappij over. Je ontvangt de maximale bonuskorting wanneer je over tenminste twee schadevrije jaren beschikt.   

Royementsverklaring autoverzekering  

Heb je geen royementsverklaring van een vorige camperverzekering maar wel van de verzekering van een ingeruilde auto? Dan ontvang je de maximale bonuskorting bij zes of meer schadevrije jaren op een originele royementsverklaring.   

Lopende autoverzekering  

Is dit jouw eerste camper dan krijg je extra korting op basis van de schadevrije jaren van jouw personenauto. Toon je acht schadevrije jaren of meer aan dan ontvang je de maximale bonuskorting. Let op: schadevrije jaren kunnen maar op één polis in gebruik zijn. De schadevrije jaren op jouw autoverzekering blijft behouden op de autoverzekering. Jouw camperverzekering bouwt op vanaf nul schadevrije jaren. Weet je niet over hoeveel schadevrije jaren je beschikt? Neem dan contact op met jouw verzekeraar.

Als leaserijder bouw je geen schadevrije jaren op, je rijdt echter wel schadevrij. Op basis van een verklaring van de leasemaatschappij kunnen wij je extra bonuskorting toekennen. Je dient de leasemaatschappij dan een verklaring te laten maken waaruit blijkt dat er zich geen toerekenbare schades hebben voorgedaan in de periode dat jij de lease-auto berijdt.

Let op: je dient de enige bestuurder van het voertuig te zijn. Een verklaring van een zakelijk voertuig met meerdere berijders wordt niet geaccepteerd.

Aveco verzorgt graag de overstap van jouw huidige maatschappij. Je ontvangt een machtiging tot opzegging van de huidige verzekering van ons. Wanneer je deze invult en retour stuurt verzorgt Aveco de overstap. Wel zo gemakkelijk!

Je kan de volledige polisvoorwaarden vinden op onze website. Wens je de polisvoorwaarden op papier te ontvangen, neem dan contact op met jouw persoonlijke adviseur.

Beveiliging

Elke camper dient te voldoen aan de gestelde beveiligingseis om in aanmerking te komen voor diefstaldekking.

Campers met een cataloguswaarde of taxatiewaarde t/m € 75.000,- 

Voor campers met een cataloguswaarde of taxatiewaarde t/m € 75.000,- is minimaal een affabriek-startonderbreker of een goedgekeurd mechanisch versnellingsbakslot (Construct Premium of Bearlock NRK) verplicht.

Campers met een cataloguswaarde van € 75.001,- t/m € 150.000,- 

Voor campers met een cataloguswaarde van € 75.001,- t/m € 150.000,- is minimaal een SCM alarmklasse 2 óf een goedgekeurd mechanisch versnellingsbakslot (Construct Premium of Bearlock NRK) verplicht.  

Campers met een cataloguswaarde boven de € 150.000,-  t/m € 300.000,-

Voor campers met een cataloguswaarde boven de € 150.000,- t/m € 300.000,- is minimaal een mechanisch versnellingsbakslot (Construct Premium of Bearlock NRK) + een SCM klasse TV óf SCM klasse 5 óf SCM klasse 3 + SCM klasse TV óf MEA alarm uitgerust met finder verplicht.
 

Mercedes Benz V Klasse of Volkswagen T2, T3, T4, T5, T6 en T6.1 

Voor een Mercedes Benz V Klasse of Volkswagen T2, T3, T4, T5, T6  en T6.1 geldt dat er altijd een goedgekeurd mechanisch beveiligingsslot (Construct Premium of Bearlock NRK) ingebouwd en geactiveerd dient te zijn. 

Voor de Volkswagen T5 , T6  en T6.1 geldt tevens dat er een door de preventiecommissie goedgekeurd OBD Lock en in geval van een automatische transmissie een goedgekeurde protectieplaat gemonteerd dient te zijn. 

Een alternatief op bovenstaande beveiligingseis is een aftermarket startonderbreker met eigen autorisatie + SCM klasse TV (bijvoorbeeld een Moving intelligence MiBlock + Mi01)

Indien op het moment van diefstal niet door jou aangetoond kan worden dat aan de gestelde beveiligingseis voldaan is, is diefstal uitgesloten van de polis. Heb je vragen over de beveiligingseisen neem dan contact met ons op.

Buscampers van het merk Volkswagen blijken zeer diefstalgevoelig. Aveco Verzekeringen stelt daarom een goedgekeurd mechanisch beveiligingsslot (Construct Premium of Bearlock NRK) verplicht voor buscampers van het merk Volkswagen (evenals de Mercedes-Benz V-Klasse). 

Voor de Volkswagen T5 , T6 en T6.1 geldt tevens dat er een door de preventiecommissie goedgekeurd OBD Lock en in geval van een automatische transmissie een goedgekeurde protectieplaat gemonteerd dient te zijn. 

Een alternatief op bovenstaande beveiligingseis is een aftermarket startonderbreker met eigen autorisatie + SCM klasse TV (bijvoorbeeld een Moving intelligence MiBlock + Mi01)

Het inbouwen van een goedgekeurd mechanisch beveiligingsslot reduceert de kans op diefstal aanzienlijk. Voor jou ook een prettige gedachte!

Bearlock en Construct zijn leveranciers van goedgekeurde mechanische beveiligingssystemen. Deze systemen worden volledig ingebouwd op de versnellingsbak of transmissie van jouw camper en hebben hun grote waarde bewezen op het gebied van diefstalpreventie. Hoewel de SCM gekeurde beveiligingssystemen goede systemen zijn, blijken de Bearlock NRK en Construct Premium door hun mechanische karakter zeer moeilijk te omzeilen.

Er zijn vele vormen van beveiliging. KIWA Nederland certificeert beveiligingssytemen en kent het zogenoemde SCM keurmerk toe om jou zekerheid over de kwaliteit van een systeem te bieden. Elektronische beveiliging (SCM) wordt onderverdeeld in de volgende klassen:

Klasse Startonderbreker (voorheen klasse 1): SCM gecertificeerde startonderbreker.

Klasse Alarmsysteem (voorheen klasse 2): SCM gecertificeerde startonderbreker aangevuld met inbraakdetectie en alarmering (sirene).  

Klasse Alarmsysteem met hellingshoekdetectie (voorheen klasse 3): Deze bestaat uit een goedgekeurde startonderbreker, driedubbele detectie en alarmering met omtrekdetectie, interieurdetectie, hellingshoekdetectie, en akoestische signalering door middel van een gecodeerde noodstroomsirene en optische signalering.

Klasse Voertuigvolgsysteem (voorheen klasse 4 en 5, aangevuld met een extra startonderbreker): Een voertuigvolgsysteem is een beveiligingssysteem waarmee jouw auto na diefstal gevolgd, opgespoord en geblokkeerd kan worden. Dit beveiligingssysteem bestaat uit een volgsysteem en een startonderbreker.

Klasse Terugvindsysteem (TV01): Deze klasse is sinds juni 2016 in het leven geroepen. Een SCM goedgekeurd terugvindsysteem is een na-diefstalsysteem dat ervoor zorgt dat een voertuig, conform de norm, binnen 24 uur in Nederland teruggevonden dient te worden.

Taxatie

Wanneer jouw camper niet in aanmerking komt voor de nieuwwaarderegeling dan zal jouw camper door een deskundige expert getaxeerd worden. Jouw camper wordt volledig geïnspecteerd en de bevindingen worden vastgelegd in een uitgebreid rapport. Door middel van de taxatie wordt de dagwaarde van jouw camper bepaald, de vastgestelde dagwaarde wordt voor de door jou gekozen termijn gegarandeerd bij totaal verlies. Een expert van Aveco expertise & taxatie zal contact met je opnemen om een taxatieafspraak te maken. De experts werken landelijk en komen bij je op locatie. Wel zo gemakkelijk.

Ben je eerste eigenaar van een nieuwe camper dan biedt Aveco Verzekeringen een zeer uitgebreide nieuwwaarderegeling met 10 jaar zekerheid. Taxatie van de camper is dan niet mogelijk. 
 Je kunt er voor kiezen om jouw camper te laten taxeren wanneer je de camper niet tegen de nieuwwaarde wilt verzekeren. Voor campers met een leeftijd van 6 jaar en ouder is taxatie veelal de beste keuze. Je betaalt dan premie over de taxatiewaarde en hebt 10 jaar lang zekerheid.

Wanneer je zelf een camper bouwt of een zelfbouwcamper koopt dan is het vaak lastig om een goede dagwaarde te bepalen. Waar sommige verzekeraars ervoor kiezen om de camper op basis van een geschatte dagwaarde te verzekeren, kan dit bij schade tot vervelende situaties leiden. Niets is zo vervelend als een discussie over de waarde van jouw camper terwijl je net een grote schade hebt geleden. Taxatie van de camper is met name voor deze campers een grote meerwaarde en van belang voor een correcte verzekeringspolis. Bij Aveco Verzekeringen zul je altijd een verzekeringsvoorstel op basis van taxatie ontvangen.

Door de goede samenwerking met Aveco expertise & taxatie kan Aveco Verzekeringen de taxatie zeer voordelig aanbieden. Je betaalt eenmalig slechts € 125,-. Een hertaxatie kost € 168,25. De volledige taxatiekosten bedragen normaal gesproken € 193,50. De overige kosten komen voor rekening van Aveco Verzekeringen. 

Het kan voorkomen dat de taxatiewaarde afwijkt van het aankoopbedrag dat je voor de camper hebt betaald. De expert zal tijdens de taxatie alle geconstateerde zaken met je bespreken. Bij onverhoopte onenigheid zullen wij samen met de expert en jou zelf zoeken naar de optimale oplossing.

Schade en eigen risico

Neem bij schade altijd contact op met de Aveco Alarm Centrale op +31 (0) 523 - 20 80 30. Het telefoonnummer vind je tevens in de MijnAveco App. De Alarmcentrale staat 24 uur per dag, 7 dagen per week voor je klaar.  Heb je schade maar is er geen spoed neem dan tijdens kantoor uren contact op met onze schadeafdeling +31 (0) 523 - 28 27 29.

Ruitschade in Nederland
Heb je ruitschade en ben je (beperkt) casco verzekerd? 
Bel Aveco Ruitservice (123ruit.nl) via het telefoonnummer: 088-1850501 of bel Autotaalglas via 
het telefoonnummer: 0800 - 0828.

Bij ruitreparatie door middel van een injectiemethode is er geen eigen risico van toepassing. 
Bij ruitvervanging is het eigen risico van toepassing, Wanneer de ruit niet gerepareerd kan worden maar moet worden vervangen, dan kan je terecht bij een van de aangesloten herstelbedrijven uit ons schadenetwerk. Je hebt dan slechts € 150,- standaard eigen risico. Kies je voor een eigen hersteller dan wordt het standaard eigen risico met € 350,- verhoogd. 

Ruitschade in het buitenland
Bij spoed kun je altijd contact opnemen met de Aveco Alarmcentrale. Zij kunnen je dan 
behulpzaam zijn.

Laat je jouw camperschade herstellen door een herstelbedrijf uit ons schadenetwerk dan heb je slechts € 150,- standaard eigen risico. Kies je voor een ander herstelbedrijf dan wordt het standaard eigen risico met € 350,- verhoogd. Dit eigen risico is ook van toepassing op ruitvervanging. Voor ruitherstel geldt nooit een eigen risico.

Bovenstaande geldt voor alle Aveco klanten. Tevens is het mogelijk een vrijwillig extra eigen risico te kiezen in ruil voor premiekorting, dit kun je vinden op jouw polisblad.

Aveco heeft samen met de aangesloten camperbedrijven speciale afspraken gemaakt om jou optimaal van dienst te kunnen zijn. Door het aanbieden van de Aveco Schadeservice heb je extra voordelen, waarbij jouw camper snel en goed gerepareerd wordt. Meer informatie en voordelen van de Aveco Schadeservice vind je hier.

Stalling

Ja, ook tijdens stalling van de camper blijft de verzekering doorlopen.

Nee, dit is niet mogelijk. Veel camperaars laten tijdens de wintermaanden het kenteken van de camper schorsen bij de RDW om de wegenbelasting te besparen. De verzekering kan niet tussentijds gestopt worden. Bij de berekening van jouw premie houden wij reeds rekening met het seizoensgebruik van de camper. Bovendien blijft jouw camper ook tijdens stalling optimaal verzekerd. Niet iedere stalling biedt namelijk voldoende dekking tegen de gevolgen van bijvoorbeeld brand. Dit betekent dat veel campereigenaren ten onrechte denken dat hun camper ook bij stalling goed verzekerd is.

Ja, je mag jouw camper in het buitenland stallen voor een periode van maximaal 6 maanden aaneengesloten. Stal je de camper in Nederland, dan geldt er geen beperking in de stallingsduur.

 1. Tank de camper volledig af, dit voorkomt condens in de benzine/ of dieseltank. 
 2. Zet de camper niet op de handrem, enkel in de versnelling.      
 3. Ontkoppel de motoraccu, sluit deze aan op een zogenoemde druppellader.
 4. Laat de boiler en schoon/vuilwatertank leeglopen. Vergeet niet de waterleidingen en kranen ook watervrij te maken.
 5. Ontkoppel de gasflessen, laat deze bij voorkeur niet in de camper staan tijdens stalling.
 6. Laat geen etenswaar achter in de camper.
 7. Laat de deur van de koelkast op een kier staan.

MijnAveco

 Tot 2024 kreeg elke nieuwe klant van Aveco Verzekeringen een gepersonaliseerde MijnAveco Pas. Met de digitalisering is besloten om de MijnAveco Pas niet meer uit te geven.
Alle benodigde gegevens die op de Aveco Pas staan zijn terug te vinden in de Aveco App.

 

Klanten van Aveco Verzekeringen kunnen exclusief profiteren van kortingsacties die Aveco Verzekeringen aanbiedt aan haar klanten. Het aanbod acties wisselt met regelmaat en worden uitgebreid beschreven op de kortingsactiepagina’s op onze website. Klik hier om direct naar de kortingsactiepagina’s te gaan.

Met de Aveco app heb je altijd snel en makkelijk inzicht  voor jouw verzekering.

Tips en weetjes

Zijn de banden onder jouw camper ouder dan 6 jaar? Dan adviseren wij je deze te laten vervangen. Campers worden namelijk niet het gehele jaar gebruikt waardoor deze banden sneller verouderen. Dit maakt de kans op een klapband groter. De dotcode op de band geeft de leeftijd van de band weer. Ook Bovag adviseert om camperbanden ouder dan 6 jaar te vervangen.   

Let op: bij buscampers geldt het advies om banden ouder dan 8 jaar te vervangen.

De dotcode op de camperband geeft de productiedatum van de band weer. De eerste 2 cijfers staan hierbij voor de week waarin de band is geproduceerd en de laatste 2 cijfers voor het jaar waarin de band is geproduceerd.

Voorbeeld: DOT (3023), dit houdt in dat de band in week 30 van het jaar 2023 is gefabriceerd. 

Zorg ervoor dat de lading altijd goed vastzit, zet deze zo nodig vast met sjorbanden. Laat apparatuur zoals een koffiezetapparaat of waterkoker nooit op het keukenblok staan, maar berg deze op in de keukenkastjes. Zo voorkom je, als je onverhoopt hard moet afremmen, dat er wat gaat schuiven in de camper.

Neem je een huisdier mee? Zorg dat deze tijdens het rijden in een goed vastgemaakte bench zit.

Dit is de massa van het voertuig in rijklare en onbeladen toestand, inclusief koelvloeistof, smeermiddelen, brandstof (90% gevuld), reservewiel voor zover gemonteerd door de fabrikant, eventueel gereedschap en de bestuurder (Bron: RDW).

Dit is het door de fabrikant opgelegde maximale gewicht dat het chassis van de camper kan dragen. Je vindt de technische maximum massa op de kentekencard of chassisplaatje van jouw camper.

De toegestane maximum massa geeft aan welk rijbewijs je nodig hebt om de camper te besturen en staat op jouw kentekenkaart. Is deze 3.500 kg of minder dan volstaat een rijbewijs B. Is deze hoger dan 3.500 dan heb je een rijbewijs C1 nodig om de camper te mogen besturen.

Voor het gebruik van diverse apparatuur op gas is jouw camper voorzien van een gasdrukregelaar met flexibele gasslang. De gasslang en regelaar bevinden zich in de gaskast of bij een eventueel gemonteerde gastank. Deze regelaar reduceert de gasdruk naar de waarde die voor de betreffende apparatuur vereist is.  

De gaslang en gasdrukregelaar zijn onderhevig aan slijtage. Voor de meeste gasslangen wordt een wisseladvies gehanteerd van 4 tot 5 jaar, tenzij op de gasslang of op een aan de slang bevestigd (veelal knalgeel) label anders is weergegeven. Voor de gasdrukregelaar wordt een wisseladvies gehanteerd variërend van 5 tot 10 jaar. 

Wij adviseren je jouw gassysteem jaarlijks te laten controleren en afpersen door één van de samenwerkende dealerbedrijven.

Op het moment dat de aanhanger achter jouw camper bevestigd is, is de aanhanger voor de wettelijke aansprakelijkheid meeverzekerd op de camperverzekering. De eventuele casco-dekking op de camperverzekering geldt echter niet voor de aanhanger.

Camper kopen

Koop je een camper, controleer dan goed of je het juiste rijbewijs hebt om de camper te mogen besturen. Campers met een maximaal toegestane massa van 3.500 kg mogen bestuurd worden met een rijbewijs B. Voor campers met een maximaal toegestane massa van meer dan 3.500 kg heb je een rijbewijs C1 nodig. De maximale toegestane massa vind je op de kentekenkaart van de camper.

Koop je voor de eerste keer een camper en ben je voorheen nog nooit met een camper op vakantie geweest? Dan adviseren wij je om eerst een camper te huren. Tijdens de vakantie met de huurcamper word je je namelijk meer bewust van jouw wensen en behoeften, waardoor je na de vakantie met de huurcamper gerichter op zoek kunt gaan naar jouw droomcamper met de indeling die het beste bij jouw situatie past!

Bij de aankoop van een camper kan het interessant lijken om een voertuig uit het buitenland te importeren. In sommige gevallen kan dit inderdaad interessant zijn. Echter juist bij de courante campers met gewilde indelingen zijn de vraagprijzen in het buitenland in verhouding hoog, waardoor na betaling van de BPM voor het Nederlandse kenteken de verschillen vaak nog maar minimaal zijn. 

Bij nieuwe campers liggen de netto prijzen exclusief belastingen in de meeste Europese landen ongeveer gelijk. Bij import van een nieuwe camper betaal je voor het Nederlandse kenteken afhankelijk van het type camper circa € 10.000,- tot € 15.000,- BPM.

Bij een gebruikte camper wordt er een afschrijving toegepast op het bruto BPM bedrag naar de leeftijd van het voertuig. Voor meer informatie over het berekenen van BPM kun je terecht op de website van de belastingdienst.

Controleer tevens de (onderhouds)historie goed bij het importeren van een camper.

Veel mensen bouwen zelf een camper op basis van een bestelauto. Het grote voordeel van zelf een camper bouwen is dat je de camper geheel naar eigen wensen kunt inrichten.  Hou hierbij echter wel rekening met de volgende zaken:

 1. Informeer voordat je begint bij het RDW en de Belastingdienst naar de voorwaarden en gevolgen van de ombouw. 
 2. Houdt rekening met de te gebruiken materialen in verband met het gewicht. Je wilt namelijk ook nog spullen meenemen als je op vakantie gaat.
 3. Kijk uit met inbouw van de gasinstallatie en elektrische componenten zoals de koelkast.
 4. Laat de bestelauto na ombouw omkeuren bij het RDW naar camper.
 5. Vergeet niet de camper te laten taxeren en een camperverzekering af te sluiten.