IMG-20221211-WA0065

Wij durven te wedden dat je meer zonuren hebt hier in de Winterse Alpen, dan in Zuid-Spanje.

Blog 15 van ChantiLukiOllie

Overwinteren in de Franse Alpen

Waar zullen wij dit jaar eens overwinteren? Het lijkt deze winter helemaal hip om met je camperbusje richting Marokko te trekken? Of zullen wij, net als het grote deel van onze oosterburen, met de camper richting Griekenland gaan? Nee hoor, wij besloten om dit jaar gewoon weer een paar maanden richting de sneeuw te gaan. Nu zullen veel mensen denken: ‘Je bent gek geworden, met zoveel vrijheid kan je toch ook richting de zon?’ Ons antwoord daarop is: ‘Wij durven te wedden dat je meer zonuren hebt hier in de Winterse Alpen, dan in Zuid-Spanje’. Zodoende kwamen wij dit jaar, via vrienden, in het Franse Savoie terecht.

Ski-paradijs Les Arcs

Gebied Les Arcs gaat hand in hand met buurman La Plagne, samen vormen zij het Paradiski-gebied. We willen niet opscheppen, maar dat is ongeveer 425 kilometer aan pistes. Dat is een piste met een lengte van Amsterdam tot Frankfurt. Van al deze kilometers aan pistes zijn er echt vele non-stop blauwe pistes om als beginner te cruisen in het hele gebied.

Onze thuisbasis was het super pittoreske dorpje Peisey-Nancroix. Prachtige houten chalets met een mengelmoes aan lokale Fransen, toeristen en wat Engelse seizoenswerkers die zijn blijven hangen. In een korte tijd heeft dit dorpje een plekje in ons hart veroverd. Mensen groeten elkaar vriendelijk en wij voelden ons erg snel thuis. Ons dorpje is wel een beetje uitzondering op de rest van de accommodaties in skigebied Les Arcs. Dit zijn namelijk moderne resorts direct aan de pistes, die voor ons sfeer missen. Als je ‘ dronken jonge Engelse toeristen die kebab eten’ niet als sfeer meetelt tenminste.

Frankrijk versus Oostenrijk

Neem dit niet aan als een gegeven, maar wij zijn toch van plan om eens onze ongezouten mening te geven over skiën in Frankrijk versus Oostenrijk. Wij vinden het uitgestrekte skigebied, de rust op de pistes, het volk op de pistes, de houding ten opzichte van skiën (sport in plaats van kroegentocht), de brede pistes en meer; echt heel erg punten scoren voor Frankrijk. Toch zijn er een paar dingen waar Frankrijk een steekje laat vallen. Te beginnen met; gastvrijheid. Een veelbesproken onderwerp als het over toerisme in Frankrijk gaat. Want wat kunnen die Fransen toch onbeleefd uit de hoek komen, het is ongekend. Volgens ons heeft het te maken met taal en trots. Zodra je een paar woordjes Frans erin gooit, gaat er al een nieuwe wereld voor je open. En Fransen zijn gewoon trots op hun cultuur en tradities. En als jij om half 6 wilt komen dineren, dan vinden ze je gewoon een ‘ imbeciel’ . Wat ik laatst een Engelsman hoorde zeggen in de skilift: ‘Liever een heerlijke pain du chocolat voorgeschoteld door een knorrige boulanger, dan een vette hap door een ober in een sound-of-music kostuum.’ Wat ons trouwens brengt bij punt twee; het Franse eten is wel echt heel erg lekker, zeker als je van kaas houdt. Echter zijn de faciliteiten om te eten op de pistes, vergeleken met Oostenrijk, echt overdreven duur.

Een laatste puntje; efficiëntie en organisatie. Dat begint al bij de gemiddelde Franse skilift. Als je de lift instapt, word je bijna gelanceerd door de snelheid. Terwijl als je naar boven gaat, kun je 10 liedjes zingen, een boodschappenlijstje maken, een dutje doen en je moeder even bellen. En verwacht al helemaal geen stoelverwarming of slecht weer overkapping in de liften. Lifttickets zijn gewoon duurder in vergelijking met Oostenrijk, voor de gehele ‘zen’-ervaring in de Franse liften. De skitickets koop je trouwens met een beetje pech na 2 uur wachten in de rij op een zondagochtend bij een Frans skiloket. Daar is hij weer, die Franse houding: ‘Ach, die toeristen komen toch wel naar ons prachtige land.´ En waarschijnlijk hebben ze daar gelijk in!

 

Met de camper op skivakantie

Eigenlijk mogen wij hier niet zo veel over schrijven, aangezien wij er warmpjes met een open haard bijzaten in een chalet waar wij tijdelijk seizoenswerk deden. Al hebben wij al wel vaker korte tripjes in de Zwitserse sneeuw gemaakt en hebben we een aantal mensen ontmoet die de camper als winterhuisje gebruiken voor hun skitrip. Wij vinden het heerlijk gewoon in ons eigen huisje thuis te komen na een dag op de piste en er zijn echt heel veel prachtige campings om te staan. Een paar dingen die wij belangrijk vinden; isolatie en ventilatie. Met rondhangende gebruikte skisokken is het lekker als je de boel soms even goed kunt laten doorluchten, maar je geen warmte verspilt door goede isolatie. Een kachel is ook wel een vereiste, ook al is het om alle waterleidingen en watertanks warm te houden en de boel niet te laten bevriezen. Het is ook goed om na te denken over een plek voor de natte ski’s en vochtige skischoenen. Sommige mensen zetten die in de douchecabine neer, sommige in een skiruimte van de camping of ze huren een skikluis bij een skiverhuur.

 

Tips?

Bent u het eens of oneens met de verschillen tussen Oostenrijk en Frankrijk? Heeft u nog tips voor mooie wintercamping plaatsen? Wij horen ze graag via Instagram - @chantilukiollie - of Mail via - chantilukiollie@gmail.com.