3

We kregen de meest geweldige tips van mensen voor alternatieven, de B-versie van sommige natuurschoonheden.

Blog 10 van ChantiLukiOllie

Op reis in het hoogseizoen

De trouwe lezers van onze blog, weten dat we al aardig wat camperavonturen hebben mogen beleven. Van kamperen midden in de grote steden tot winterkamperen bij min 15 graden in Zwitserland. Toch kunnen we oprecht zeggen dat we weer een nieuwe fase zijn ingedoken, of beter gezegd een nieuw seizoen: het zomerse hoogseizoen. Op naar de Balkan!

Pech onderweg

Ons avontuur begon zoals helaas bij velen! We reden weg van huis en na 2 uur rijden *pats*.. het koppelingspedaal deed niks meer. Daar stonden we dan, met 32 graden langs de weg in Zeeland. Gelukkig komt daar het voordeel van een huisje op wielen kijken! Na een belletje met de Aveco hulpdienst werd snel geschakeld en werd een sleepwagen geregeld. We aten een ijsje uit de vriezer, een lekkere frisse salade als lunch en voordat we het wisten, stond de meest vriendelijke meneer daar om onze camper weg te slepen. "Waar willen jullie naartoe? Het kan zo in dit drukke seizoen prima een weekje duren, voordat jullie campertje gemaakt kan worden." zei hij. En eigenlijk dachten we "Ons hoofd is al in vakantie modus en het laatste wat we willen is naar huis.". Na een gesprek, een overleg met de garage, kwamen we gezamenlijk tot een oplossing; we mochten een week kamperen voor de deur van de garage in Zeeland. Het troosteloze industrieterrein deed er niet toe, aangezien we een week lang konden genieten van omgeving Brouwersdam en heerlijke koffie van de garage. We bakten een taart voor de monteurs als bedankje en na een kleine financiële domper konden we wel weer vrolijk op pad.

Hitte in de camper (met een huisdier)

We begonnen ons avontuur in Slovenië, rondom het meer van Bled en werden daar gelijk geconfronteerd door de twee nadelen van het hoogseizoen; drukte en hitte. Vooral aan dat laatste nadeel was het moeilijk ontsnappen; zeker met onze lieve kat Ollie in de camper. We hebben in onze camper gelukkig een automatische ventilator en een mini 12-V airco, maar daar redden we het niet mee. We hingen eerst rond in de schaduw rondom meren om niet om te vallen van de hitte. Echter voor twee actievelingen zoals wij, begon dat al snel op onze zenuwen te werken. We kwamen met drie oplossingen; afstanden rijden op het heetste moment van de dag met airco, sportieve activiteiten ondernemen vroeg in de ochtend of begin avond en zoveel mogelijk naar hoger gelegen gebieden waar het koeler is. En dan met af en toe een duik in het water en een zelfgemaakt kattenvoerijsje voor Ollie, werd een nieuw reisritme ontdekt en was iedereen weer gelukkig.

 

De B-versie van de hoogtepunten

Van te voren hadden we natuurlijk onze research gedaan en alle hoogtepunten van de Balkan vastgepind in Google Maps. Nadat we in de rij hadden gestaan bij sommige plekken voor een foto, bijna vaststonden op de bergpas en omsloegen van de hoge seizoensprijzen van sommige plekken, doken we opnieuw de planning in. We kregen de meest geweldige tips van mensen voor alternatieven, of zowel de B-versie van sommige natuurschoonheden. In plaats van de Plitvice meren in Kroatië (€40 p.p. in hoogseizoen), staken we de grens over naar de Una National Park in Bosnië met de even spectaculaire Strbacki Buk en Martin Brod watervallen (gezamenlijk €4 p.p.). In plaats van met honderden mensen in de bekende Postojna grotten in Slovenië (€26.50 p.p.) rond te lopen, boekten wij een tour in de Križna grotten (€10 p.p.). Twee uur lang liepen we, met grote
regenlaarzen en zaklamp die inbegrepen zijn bij de prijs van de tour en onze prive-gids, door de ongerepte grotten. Een stuk deden we zelfs met een bootje. Geen spoor van toerisme te bekennen, alleen wat sporen van de grotberen die er jaren geleden leefden.

Wat ons betreft kunnen bijvoorbeeld het totaal verlaten Perucameer in Kroatië, de goedkope stad Sarajevo met z'n vele lagen, het prachtige strand bij kitesurfcommunity Neretve in Kroatië (waar wildkamperen gedoogd wordt) en het bergmeer Blidinj in Bosnië ook zo toegevoegd worden aan dit lijstje! De weinige toeristen, privérondleidingen, speciale avonturen en lage prijzen, maken het voor
ons eigenlijk de A-versie!

 

Tips of vragen?

Bent u ook op één van bovenstaande plekken geweest of wilt u nog wat meer horen over een bepaalde plek? Wij vinden het super leuk om ervaringen te delen via Instagram @chantilukiollie - of mail - chantilukiollie@gmail.com.