Uw verzoek is verstuurd, even geduld a.u.b.

Blog 7: Dingen die we niets wisten over het reizen met de camper

Blog 7 - Dingen die we niet wisten over reizen met een camper

Time flies when you are having fun. Wij realiseerden op ons opeens, dat we alweer 8 maanden van huis zijn. Wij vonden het een goede tijd om terug te blikken. Welke dingen wisten wij absoluut niet van tevoren over reizen met een camper? Welke lessen hebben we onderweg geleerd? En houden wij onze camper of pakken we de volgende keer toch weer een vliegtuig om op vakantie te gaan?

Spullen, spullen, spullen

Voordat wij op reis gingen, maakten wij een stapeltje met must-haves (spullen die echt mee moesten), spullen die misschien nog pasten en dingen die in ons huis in Utrecht achter konden blijven. We trokken al snel de conclusie dat ons campertje met alle must-haves al helemaal vol zat. En hebben wij heel veel dingen gemist? Absoluut niet. Het enige wat we onderweg misten uit ons appartementje, waren de wasmachine, de blender en een paar grote kamerplanten. Echter de 10 rollen inpakpapier, 5 scharen, lade met boodschappentasjes, bak vol verzorgingsproducten, nette kantoorkleding en boeken hebben wij geen seconde gemist. Eigenlijk hebben we zelfs het tegenovergestelde. Het niet mee hebben van al deze items geeft onwijs veel rust. En dan moeten wij toegeven, dat wij in de zelfbouw-campercommunity nog absoluut geen minimalisten zijn met onze 40-delige gereedschapskist, beamer, automatische kattenvoer machine, 14 paar schoenen en garage vol sportattributen.

Binnenleven versus buitenleven

Natuurlijk geïnspireerd door de talloze plaatjes van het buiten kampeerleven, dachten wij dat we binnen in de camper zouden zijn om te slapen en te rijden, maar verder altijd buiten zouden leven. Tuurlijk leven we veel meer buiten dan in ons huisje in Nederland. Echter met druilerig weer, een plek met weinig privacy, met teveel zonlicht op ons laptopscherm of de koude herfstavonden in Spanje, spendeerden we heel veel tijd binnen in de camper. En soms speelde luiheid ook parten. Aangezien we zeker om de dag van plekje wisselen, hebben we vaak niet eens zin om al onze spullen buiten te installeren. Daarom zijn wij blij, dat ons busje ook een fijne plek is om met zijn tweetjes, een avondje of zelfs een hele dag, binnen te lanterfanten.

“Aangezien we zeker om de dag van plekje wisselen, hebben we vaak niet eens zin om al onze spullen buiten te installeren.”

Een plekje om te slapen

Een fijn plekje zoeken om te slapen, zelfs tewildkamperen, vinden wij veel gemakkelijker dan van tevoren gedacht. Zelfs het tegenovergestelde, er zijn gewoon teveel opties. De digitale wereld heeft daarin natuurlijk wel heel veel werk voor ons uit handen genomen. We gebruiken apps als Campercontact, Park4night of iOverlander om de mooiste plekjes te vinden. We scannen vooral altijd even de recensies om te kijken of er geen politie of boze buren te vinden zijn op deze plek, maar laten ons verder altijd verrassen. Helaas zijn sommige van de wildkampeerplekken onwijs vervuild. Wij blijven altijd hopen dat mensen de plekken schoon achterlaten, zodat al deze plekken blijven bestaan. Natuurlijk laten we ons ook inspireren door mede-reisgenoten of zoeken eens in de zoveel tijd gewoon zelf een plekje uit. Een plekje om te slapen is nog (bijna) nooit een probleem geweest!

Gas erop

Wij geven lekker gas om door Europa te scheuren, maar om te koken en soms voor de verwarming, koelkast en warm water heb je ook gas nodig. Wij hebben heel veel websites en blogs afgestruind om te bepalen wat voor ons busje het makkelijkste was. We wisten dat we wilden winterkamperen, waardoor sommige soorten gas al afvielen. Wat wij van te voren niet wisten is, dat de regels voor gas in elk Europees land verschillend zijn, alle gasflessen en adapters andere maten hebben, je niet in elk land zomaar kan aanvullen, je niet in elk land zomaar een fles zonder contract kan regelen en nog veel meer factoren. Wij begonnen met een butaan-propaan mix fles uit Zwitserland, bouwden daar netjes ons gasflessenkastje omheen en lieten dit allemaal professioneel testen en certificeren. Echter al in Spanje was een gasfles zonder contract nauwelijks verkrijgbaar of paste de fles niet in ons mooie ranke gasflessenkasten. We hebben een week lang Zwitserse auto’s staande gehouden om te vragen of ze de Zwitserse fles wilden inleveren voor ons in Zwitserland. Daar zat toch weer 50 frank (ca, 47 euro)  borg op. Uiteindelijk een Zwitsers busje met twee meiden gevonden die plek hadden voor de Zwitserse gasfles en de winst 50/50 gesplitst. Toen zijn we overgestapt op de blauwe Campinggaz 907 flesjes, die makkelijker verkrijgbaar waren. We zouden nu graag weer overstappen op een butaangasfles, maar moeten daar weer opnieuw voor aan de tekentafel. De ultieme conclusie of tip kunnen wij dus helaas niet bieden!

“We maken in elk geval ons seizoenswerk in Oostenrijk af en komen dan voor een poosje terug naar Nederland. Maar eind van de zomer gaan we voor een nieuw avontuur!“

En nu?

Wij zijn verliefd op het reizen met een camper, dus we zijn er nog lang niet klaar mee. Een echt plekje om te settelen hebben wij ook nog steeds niet gevonden, maar misschien is ons huisje op wielen wel de plek waar we willen settelen? We maken in elk geval ons seizoenswerk in Oostenrijk af en komen dan voor een poosje terug naar Nederland. Maar eind van de zomer gaan we voor een nieuw avontuur! Richting Oost-Europa, Griekenland, Turkije? Nog genoeg te ontdekken!

Overnachtingsplekken of tips voor onze gasflessen?

Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen, tips voor een mooie overnachtingsplek, de ultieme gasfles-oplossing of een andere leuk verhaal? U kunt ons avontuur volgen via @chantilukiollie - of ons mailen via - chantilukiollie@gmail.com.

Aveco Verzekeringen Alle rechten voorbehouden | Privacy | Disclaimer | Cookies

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.