Uw verzoek is verstuurd, even geduld a.u.b.

Blog 12: Het vaste land van Griekenland

Blog 12 - Het vaste land van Griekenland

De witte huisjes in Santorini, de paradijselijke stranden van Corfu, de Aziatische  sferen van Zakynthos of het uitgaansleven van Kreta? Veel mensen zijn een keer in hun leven op een Grieks eiland geweest of kennen anders wel een buur of familielid die recent is geweest. Echter wordt het vasteland vaak vergeten, zonde! Het beschikt over ongerepte natuur, zoveel historie, skigebieden en mooie schiereilanden zoals Chalkidiki en Peloponnesos. 

Grieks camperleven

Wij moeten eerlijk zeggen dat we vanuit Nederlandse gierigheid op het vasteland van Griekenland zijn gebleven. De ferry’s naar de Griekse eilanden tikken vaak best wel aan, zeker met ons campertje. Onze Duitse buren hebben trouwens Griekenland overduidelijk bestempeld  tot overwinterland. Meer dan de helft van de campers hebben een Duits nummerbord. En we geven ze geen ongelijk. Al die dromerige beelden van wildkamperen aan de stranden met blauwe zee en voor een paar euro Moussaka eten in een lokale taverna, waren voor een maand lang onze dagelijkse kost. Wij kwamen begin september aan en maakten nog het staartje van het hoogseizoen mee. Midden september waren er geen grote aantallen toeristen meer te vinden. We konden gemakkelijk overal parkeren, elke ochtend een duik in de zee nemen en nog lekker overal een hapje eten. Wij merkten dat het begin oktober echt afgelopen was met het toeristenseizoen, alle barretjes gingen dicht en de nachten werden stukken kouder. Toch hadden wij het prima nog een aantal maanden volgehouden in dit bordensmijt- en tzatziki-land. 

“Al die dromerige beelden van wildkamperen aan de stranden met blauwe zee en voor een paar euro Moussaka eten in een lokale taverna, waren voor een maand lang onze dagelijkse kost.”

Van Nederland naar Griekenland

We zullen eerlijk moeten zijn. Bij aankomst in Griekenland waren wij wat teleurgesteld. Wij zijn vanaf Slovenië, namelijk langzaam door Bosnië, Montenegro, Albanië afgezakt en hadden een kleine cultuurshock in Griekenland. De andere balkanlanden waren minder bereisd en de lokale bevolking was echt enorm gastvrij. Terug naar een land met snelwegen, Lidl’s, hogere prijzen, vele toeristen en illegaal wildkamperen, was toch even schakelen. Wij raden deze Balkanroute echter heel erg aan; in ons vorige blog kan je wat meer lezen over deze route richting Griekenland. 

Op de terugreis zijn wij wat sneller gereden via Noord-Macedonië, Servie, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland. Een route waar je ook een paar prachtige hoofdsteden kan bezoeken, dus een leuke alternatieve route. Wij hebben gemerkt dat de meeste mensen kiezen voor de boot vanaf Italië naar Griekenland. Het is natuurlijk heerlijk je camper op de ferry neer te kunnen zetten in Venetië en vele kilometers rijden te besparen, door te varen naar Patras of Igoumenitsa. Wegens de wat hogere kosten besloten wij deze optie over te slaan. Echter nadat we op de terugreis 5 dagen een tikkie chagrijnig in de auto naar het noorden zaten, besloten we dat we deze optie in de toekomst toch eens willen overwegen!

“Wij snappen waarom koning Willem-Alexander dit gebied voor zijn vakantievilla uitgekozen heeft.”

Onze vier hoogtepunten

Natuurlijk zijn de kloosters van Meteora een niet te missen highlight. Echter is er een andere highlight in het hoge noorden van Griekenland, die wij een niet-te-missen vonden; De Vikoskloof. Deze diepe kloof ligt in de Epiros regio, die bekend staat om zijn ongerepte natuur, grote kloven en prachtige stenen bruggetjes. 

Natuurlijk is Athene bekend, maar wij kregen de geniale tip om een concert te boeken in het oude Odeon of Herodes Atticus theater. Overdag loop je hier over de hoofden van de honderden toeristen, maar in de avond kan je hier de sfeer proeven van dit eeuwenoude theater in het Acropolis. Wij kwamen bij een concert van de Japanse componist Shigeru Umebayashi terecht. Prachtige Japanse film muziek gespeeld door het Philharmonisch orkest van Athene. Nou wij hebben een traantje gelaten hoor! En als je de moussaka’s beu bent, is Aziatisch eten in deze hoofdstad ook een dikke aanrader. Je kan de camper ook nog vrij dichtbij het Acropolis parkeren en vaak voor een paar euro overnachten op de parkeerplaats. 

Als je van een beetje hippie leven houdt, dan zijn de duinen bij de stranden van Elea (Peloponnese) een aanrader. Hier wordt een klein camper-hippie-dorpje getolereerd, waar soms hele gezinnen maandenlang wonen. Vele camperaars bieden hier hun diensten aan (kapper of yogalessen), de lokale bakker en fruitman komt elke dag met een busje langs gereden en rond september wordt er hard gewerkt om alle schildpadnesten op het strand te beschermen. Een interessante plek.

Een andere plek op de Peloponnesos, waar wij uiteindelijk 10 dagen zijn gebleven, is vlakbij Nafplion. In de omgeving van het plaatsje Kilada, vlakbij het huis van onze majesteit. Wij snappen waarom koning Willem-Alexander dit gebied voor zijn vakantievilla uitgekozen heeft. Je kan er een prachtige grot bezoeken, de Franchti-cave. Als je rondom deze grotten in de zee een tochtje maakt op een stand-up-paddle board is er een grote kans dat je de grote zeeschildpadden tegenkomt. Ook kwamen we bij de zinkgaten van Didima, alwaar twee kerken in de rotswanden gebouwd zijn. Een plek waar je waarschijnlijk geen toeristen tegenkomt.

Heeft u nog vragen over één van bovenstaande tips? Of heeft u een andere plek in Griekenland waar wij vanaf moeten weten? Wij horen ze graag via Instagram - @chantilukiollie - of Mail via - chantilukiollie@gmail.com.

Aveco Verzekeringen Alle rechten voorbehouden | Privacy | Disclaimer | Cookies

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.