Blog 22 Header

Jullie allerleukste verhalen en 17 praktische tips!

Blog 22 van ChantiOllie

Vast met de camper

Iedere camperaar kent het wel: dat ene moment waarop je vastzit. Of het nu in de modder, sneeuw of een moeras is, het hoort er (helaas) een beetje bij. Maar juist die situaties leveren vaak de beste verhalen op! In deze blog delen we drie geweldige avonturen van camperaars die vast kwamen te zitten.  Van een tuin in Frankrijk tot de ijzige hoogtes van Kirgizië en een nachtelijk avontuur in Tsjechië – deze reizigers maakten het mee. Daarnaast geven we je 17 gouden tips om jezelf los te krijgen als je ooit vast komt te zitten. Want geloof ons, dat moment gaat komen! 

Nienke haar eerste nacht met haar camper

Na vier prachtige jaren met haar oude camper was het tijd voor een nieuw huis op wielen. Nienke doopte haar nieuwe camper liefdevol ‘The Fridge’ en ging vol enthousiasme op pad. Haar eerste bestemming? Een vriend in Frankrijk, waar ze in zijn tuin mocht parkeren.

Bij aankomst zag het gras er wat drassig uit, maar haar vriend stelde haar gerust: "Nee joh, rijd maar gewoon door! Is echt niet drassig of zo." Famous last words, want binnen no-time zat ze muurvast. Hoe ze ook probeerde, er was geen ontsnappen aan. Maar gelukkig was het Franse platteland niet verlegen om een helpende hand. Binnen een mum van tijd verscheen er een buurman met een trekker, die haar met een brede glimlach weer op het droge trok. Een passend eerste avontuur met haar nieuwe camper, en een lesje in Franse improvisatie! 

Instagram: @camper_fritsie89 

Vast in een moeras zonder bereik in Kirgizië

Charelle en Marcel maakten geen gewone campertrip, maar een epische 4x4-reis van Nederland naar Singapore. Op een weidse vlakte in Kirgizië, omringd door bergtoppen en gletsjers, klapten ze hun daktent open. De plek was aangeraden als perfecte kampeerplek: puur, onaangetast en adembenemend. ’s Nachts trilde Charelle haar bed uit van de kou, maar dat had ze er graag voor over. Totdat het misging. Heel erg mis.

’s Nachts was er smeltwater van de gletsjers naar beneden gekomen, en toen ze wakker werden, stonden ze in een moeras. De auto zat vast. Muurvast. Geen bereik, geen hulp, en kilometers verwijderd van de bewoonde wereld. Twee dagen van ploeteren, tranen en wanhoop volgden, tot ze eindelijk na uren lopen een man tegenkwamen. Een lokale herder uit het gehucht Kara Say, die op weg was om zijn paard te verkopen in Barskoon, het dichtstbijzijnde dorp. Daar was bereik. Daar konden ze hulp regelen.

Na een helse rit van zeven uur over zeventig kilometer in een gammel vrachtwagentje bereikten ze het dorp. Daar vonden ze vier lokale helden met een 6WD truck. De terugweg was net zo episch (ja, die bergpas moest wéér over), maar uiteindelijk werd hun auto uit het moeras gesleept. Inmiddels had Charelle hoogteziekte, maar de opluchting overheerste. Dit had zoveel slechter kunnen aflopen.

Haar tip voor reizigers? Neem altijd een satelliettelefoon of SOS-apparaat mee. “Wij gebruiken nu de Garmin Inreach Messenger. Klein, betaalbaar en met alles wat je nodig hebt om hulp in te schakelen. Je moet iemand kunnen bereiken in noodsituaties. Wees niet zoals wij.” 

Lees het hele verhaal op: charisfar.com

Instagram: @char.is.far 

Midden in de nacht, vast op een hoog uitzichtpunt bij Karlsbad in Tsjechië 

Loes en haar kat reizen al 2,5 jaar door Europa met hun camper. En avonturen? Die zijn er genoeg. Zoals die keer dat ze Karlovy Vary (Karlsbad, Tsjechië) bij nacht wilde bewonderen en besloot naar een hoog uitzichtpunt te rijden.

Het was donker, het sneeuwde, en de weg was smal en steil. Toen ze op een glad stuk niet verder omhoogkwam, probeerde ze om te draaien… en gleed direct vast in de blubber. Urenlang probeerde ze met de ‘rocking-methode’ los te komen, maar zonder succes. Uiteindelijk besloot ze het op te geven en in haar schuin geparkeerde camper te overnachten.

Op Facebookgroepen vroeg ze om raad en kreeg veel tips en steun. Maar voordat ze er werk van kon maken, werd er om half twee ’s nachts op haar deur geklopt. De politie. “Hier mag je niet slapen.” Loes legde uit dat het ook niet haar keuze was, en dat ze bij daglicht zelf wel een oplossing zou vinden.

De volgende ochtend waren diverse voorbereidingen tevergeefs: ze zat nog steeds vast. Toen hoorde ze ergens in de verte lawaai. Ze liep erop af en vond een groep werklui met een 4x4-busje. In haar beste Duits vroeg ze om hulp, maar Engels bleek beter te werken. Na vier pogingen en een klein financieel bedankje van €50 kreeg ze haar camper eindelijk los.

Een avontuur dat ze niet snel zal vergeten, en een les in de kunst van improviseren en hulp vragen! 

Instagram: @laluzdesauvage

17 praktische tips voor iedere camperaar 

Iedere camperaar heeft wel een verhaal waarbij hij of zij vastzit. Geen pretje, dus zetten wij zeventien praktische tips op een rij! De laatste drie tips zijn zelfs bonus tips van onze Aveco camperaars!

De voorbereiding 

1. Neem een noodkit mee – Zorg dat je altijd wegrijhulp, een krik en eventueel sneeuwkettingen bij je hebt. Het is net als met een paraplu: als je hem niet bij je hebt, gaat het regenen.

2. Kijk vooruit, letterlijk – Beoordeel visueel het terrein vóór elke actie. Stop direct als het terrein minder modderig wordt. Verplaats je stap voor stap richting vaste grond. Het is een beetje als schaken, maar dan met modder.

3. Extra ogen zijn goud waard – Vraag je bijrijder om te kijken wanneer je wielen beginnen te spinnen. Spreek duidelijke handgebaren af. "Wild armgezwaai" is geen effectief communicatiesysteem! 

Techniek

4. Stop direct met spinnen – Langdurig doorslippende wielen maken steeds diepere kuilen. Voor je het weet, creëer je je eigen zwembad onder de wielen. Doseer je gas!

5.  De schommelbeweging – Schakel afwisselend tussen vooruit en achteruit om een ‘schommelbeweging’ te creëren. Handgeschakeld? Gebruik de tweede versnelling en achteruit. Automaat? Wissel tussen drive en achteruit.

6. Gebruik een hogere versnelling – Begin met wegrijden in de tweede versnelling bij een handgeschakelde bak of vanuit de drive-stand bij een automaat. Te veel koppel maakt het probleem alleen maar groter.

7. De ASR even uitzwaaien – Schakel het antislipregelsysteem tijdelijk uit. Soms is een beetje gecontroleerde slip net wat je nodig hebt, al klinkt dat tegenstrijdig. 

Hulpmiddelen

8. Graafwerk voor beginners – Maak de banden vrij met een schep of desnoods met je handen (handschoenen aan!). Modder wegscheppen is leuker dan wachten op de takelwagen.

9. Van kuil naar kousenbandvulling – Vul de kuil met grip verbeterend materiaal zoals takken, planken, stenen of – we hoorden zelfs een keer – kattengrind. Pas op bij het wegrijden dat de planken en takken er niet onderuit schieten richting omstanders. Dit is echt al vaak genoeg gebeurd.

10. Wegrijplaten – Gripmatten of sandboards zijn natuurlijk de professionele middelen die mee kunnen op reis. Of kies voor multifunctionele oprijblokken die ook als wegrijplaat kunnen dienen.

11. Krik jezelf uit de problemen – Heb je een te diepe kuil? Krik de camper op en schuif grip verbeterend materiaal onder het wiel. Hydraulische stelpoten kunnen soms als krik fungeren. Vergeet niet iets stevigs onder de krik te leggen, zodat deze niet wegzakt!

12. Sneeuwkettingen: je geheime wapen – Deze metalen wondermiddelen zijn fantastisch op besneeuwde of bevroren oppervlakken! Ze geven je camper extra grip wanneer je die het meest nodig hebt. Monteer ze bij voorkeur voordat je de sneeuw of een drassige vlakte oprijdt voor het beste resultaat. Menig camperaar heeft ze ook al gebruikt om uit de modder te komen. Niet zo fijn voor het terrein, maar wel erg effectief. 

De ultieme reddingsplannen

13. De Traction Plus-knop – Heb je dit elektronische hulpmiddel aan boord? Schakel het in voor je alles-of-niets-poging. Het zorgt ervoor dat de aandrijving vooral naar het wiel gaat dat de meeste grip heeft. Slimme technologie die je vieze schoenen kan besparen.

14. Accepteer nederlaag met waardigheid – Lukt het echt niet? Bel de pechhulp of vraag hulp aan een vriendelijke tractorbestuurder of 4x4 in de buurt. Laat je wegslepen vanaf een verharde weg. Gebruik het juiste sleepoog, een sleepkabel met minimaal 4.000 kg trekkracht en ondersteun door zelf ook gas te geven zodra er beweging in komt.

Tips van andere camperaars:

15. Gewoon een jutezak: “Mijn vader is een lekker praktische eilander (Texel) en neemt gewoon een jutezak mee om onder zijn wielen te leggen voor het geval hij vast komt te zitten in de modder of sneeuw. Zo heeft hij wat meer grip om weg te kunnen rijden.” 
Instagram: @froukevonk

16. Neem je vrienden mee: “Ik was ooit camperen met drie vrienden op een camping in Bunnik. Alle busjes kwamen vast te zitten. Gelukkig konden we elkaar eruit trekken met touwen en spanbanden. Dus de ultieme tip van mij: neem gewoon je vrienden mee!” 
Instagram: @xyael

17. Geen vaste lier op de voorkant: “Als je ergens vastzit, wil je meestal niet verder rijden en word je er vooruit uitgetrokken. Met een vaste lier moet je eigenlijk alsnog omdraaien en over het stuk waar je vast hebt gezeten terug. Een handlier is een betere optie: die kun je zowel voor als achter gebruiken en is veel goedkoper.” 
Instagram: @bramschapenleven

Conclusie

Vastzitten met je camper kan een nachtmerrie lijken, maar met de juiste voorbereiding en een beetje creativiteit kom je er vaak zelf uit. Toch kan het in sommige situaties gevaarlijk worden. Sta jij vast op een gevaarlijke plek? Bel dan direct de Aveco Alarmcentrale voor hulp. 

Lees meer ChantiOllie