Uw verzoek is verstuurd, even geduld a.u.b.

Buscampers

De buscamper

Al jarenlang is er een groei van het totale aantal campers of kampeerauto’s in Nederland gaande. Met meer dan 120.000 geregistreerde campers in 2020 is het van 65.000 in 2010 in een decennium bijna verdubbeld. Dit heeft mede te maken met de populariteit van een specifiek soort camper, namelijk de buscamper.

Wat is een buscamper precies

Een buscamper is in de basis een bestelbus, maar ook daarin zijn verschillen te onderscheiden. Zo is er de compacte variant, bijvoorbeeld de populaire Volkswagen Transporters. Door middel van een hefdak kan er voldoende staruimte worden gecreëerd. Tegenwoordig is er de Volkwagen T6 maar ook van de VW T5 en T4 rijden er nog veel rond. Een andere soort buscampers zijn de wat grotere buscampers, deze zijn groter en hebben meestal geen hefdak nodig om te kunnen staan. Dit gaat bijvoorbeeld om het populaire merk Pössl.

Verschil gewone en buscamper

Buscampers zijn duidelijk te herkennen, maar om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst kijken naar welke andere soorten kampeerauto’s er zijn. We onderscheiden 4 soorten campers, namelijk de buscamper, de alkoof camper, de half-integraal camper (ook wel semi-integraal genoemd) en de integraal camper. Het belangrijkste verschil is dat de vorm en het formaat van de buscamper in de basis bij de bestelbus blijft.

Welk rijbewijs heb je nodig voor een buscamper

Net als bij alle voertuigen is dit afhankelijk van het op het kenteken geregistreerde maximaal toegestane gewicht. Is dit maximaal toegestane gewicht tot 3.500 kg dan heeft u genoeg aan een rijbewijs B. En dat is op nagenoeg alle buscampers van toepassing.

Gebruik buscamper

Het formaat van een buscamper zorgt ervoor dat deze wendbaarder is en naast kamperen (recreatief gebruik) ook voor dagelijkse zaken kan worden gebruikt. Hieronder volgen een paar relevante zaken aangaande het gebruik van een buscamper:

Dagelijks gebruik

Met dagelijks gebruik worden particuliere vormen van gebruik zoals bijvoorbeeld het bezoeken van familie, het doen van boodschappen of woon-werk verkeer bedoeld. Aveco Verzekeringen is gespecialiseerd in het verzekeren van buscampers en daarom is dit standaard meeverzekerd.

Vrij kamperen

Voor wie liever niet met de camper op een camping of een camperplaats overnacht biedt het compacte formaat van de buscamper meer mogelijkheden voor vrij kamperen, ook wel wildkamperen genoemd. Dit is met de camper alleen toegestaan in enkele Scandinavische landen, waar door vele camperaars dankbaar gebruik van wordt gemaakt. In Finland is het toegestaan om één nacht op dezelfde plek te kamperen met een camper. In Noorwegen is dit drie nachten, buiten een straal van 100 meter rond een woonhuis. Ook in Zweden is wildkamperen toegestaan.

Woon- en werkverkeer

Zoals al bij ‘dagelijks gebruik’ aangegeven, ook woon-werk verkeer is bij Aveco Verzekeringen toegestaan. Dit is echter niet hetzelfde als zakelijk gebruik. Zakelijk gebruik is maatwerk, per situatie wordt bekeken of dit is toegestaan en of er aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Bij twijfel kunt u contact opnemen met onze adviseurs.

Kilometrage

Op basis van recreatief gebruik is de kilometrage standaard gesteld op 20.000 kilometer per jaar, dit volstaat voor het merendeel van alle camperaars. Reist u toch meer dan 20.000 kilometer per jaar dan kunt u dit aanpassen naar onbeperkt kilometrage. Neemt u hiervoor contact op met één van onze adviseurs.

Voor- en nadelen van een buscamper

Zoals hierboven al besproken biedt het formaat van een buscamper verschillende voordelen. Denk hierbij aan de wendbaarheid binnen de bebouwde kom en ook bij parkeren. Daarnaast is een buscamper ook makkelijker dagelijks te gebruiken en is het ook praktischer bij wildkamperen. Tegenover deze voordelen staat de beperkte binnenruimte en het vaak ontbreken van een natte cel.

Verzekeren van een buscamper

Waar let je op

Let bij het verzekeren van een buscamper goed op de waarde waarvoor deze verzekerd is. Let ook op dat accessoires inbegrepen zijn in de verzekerde waarde. Daarnaast is het erg belangrijk om goed te letten of de verzekering dekkend is bij het soort gebruik, zo is bijvoorbeeld dagelijks gebruik bij veel verzekeraars niet gedekt. Ook is het goed om op het eigen risico te letten, in geval van schade (of onderhoud) adviseren wij u een officiële dealer of specialist van betreffende merk buscamper.

Voordelen Aveco

Aveco Verzekeringen is gespecialiseerd in het verzekeren van buscampers. Dat blijkt uit de voorwaarden van onze camperverzekering (bijv. dagelijks gebruik meeverzekerd, Nederlandse vervangende buscamper bij schade en pech, etc.) en nauwe samenwerkingen met diverse officiële dealers en specialisten. Door onze kennis, knowhow en jarenlange ervaring in het afhandelen van schades bij buscampers ontzorgen wij onze klanten. Lees hier een klantervaring.

De bekendste buscamper merken

Tenslotte hebben wij hier voor u de bekendste en meest populaire buscamper merken van Nederland op een rijtje gezet:

 • Volkswagen (California, Grand California)
 • Westfalia (Amundsen, Nugget, Marco Polo, James Cook, etc.)
 • Adria Twin
 • Knaus Boxstar
 • Pössl
 • La Strada
 • Malibu (Carthago)
 • Compass
 • Karmann
 • Challenger
 • Chausson
Aveco Verzekeringen Alle rechten voorbehouden | Privacy | Disclaimer | Cookies

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.