Pyreneeën

Diegene die al eens in de Pyreneeën zijn geweest zullen deze bijzonderheid vast herkennen: de grote groepen vale gieren rondom de bergtoppen.

Blog 4 van ChantiLukiOllie

Van huisdieren tot ongedierte

Of je nu een dierenliefhebber bent of niet, al reizende in een camper krijg je geheid met dieren te maken. Met die schattige hond van de buren, de muggen die je de hele nacht wakker houden of de berggeiten die precies lunchpauze houden op jouw bergweggetje. En dan hebben we het nog niet eens gehad over sommige mede-camperaars, die zich als varkentjes gedragen, door overal wc-papier en uitwerpselen achter te laten. Al is dat niet zo’n fris begin van deze blog, dus laten we dit onderwerp maar even rusten. Het vervolg van onze reis ging door de Spaanse Pyreneeën, Costa Brava en de provincie Aragon. Allemaal Spanje, maar het leek door de diversiteit van het landschap, alsof we in alle werelddelen zijn geweest!

De vale gier in de Spaanse Pyreneeën

Een sneeuwbui in de Franse Alpen, deed ons besluiten wat sneller richting de Spaanse kant van de Pyreneeën te karren. We zagen het 15 graden warmer worden op ons dashboard temperatuurmeter, dus het bleek geen slechte keus. Mijn lieve medereiziger Lukas, had als fervend-Alpen-klimmer wat lagere verwachtingen van de Pyreneeën. Toch deed het rijden door de Cañón del Vellos, omhoog klimmen langs de watervallen van Broto en hiken in het Ordesa National Park, ook hem verbazen. En diegene die al eens in de Pyreneeën geweest zijn, zullen deze bijzonderheid vast herkennen: de grote groepen vale gieren rondom de bergtoppen. Hoewel wij onszelf ‘vogelaar-leken’ noemen, konden we uren staren naar deze zwevende grote vogels. Een prachtig dorpje en goede plek om de vogels te spotten is Alquezar! Dit dorpje is gebouwd tegen de berg aan en omgeven door grotten, kliffen, kloven en andere rotsformaties. Diegene die al eens in de Pyreneeën zijn geweest zullen deze bijzonderheid vast herkennen: de grote groepen vale gieren rondom de bergtoppen.

Sportklim-walhalla’s

Niet alleen gieren vinden het heerlijk om rond te hangen bij de rotswanden, maar ook wij die het sportklimmen steeds meer onder de knie krijgen. Wij hingen rond in de valleien van Rodellar, Siruana en Chulilla. Dit zijn de winterse sportklim-walhalla’s van de wereld, waar sommige klimmers in kleine camperbusjes soms wel maanden rondhangen. Alledrie deze natuurparadijzen zijn ook zonder klim-ambities echte aanraders en goed per camper bereikbaar. En neem dan ook zeker een middagje de tijd om de echte professionals via kleine scheurtjes in de rots met de topjes van hun vingers omhoog te zien klimmen!

 

Onze reizende kat Ollie

Na 4 maanden onderweg weet ik zeker dat Ollie volledig gewend is aan het rondreizend circusbestaan. De voorbereiding in Nederland bestond uit de aanvraag van een Europees paspoort, de juiste vaccinaties en heel veel uren wennen. We leren nog wel elke dag van nieuwe kat-camper-situaties. Ruziezoekende straatkatten, niet-aangelijnde honden van buren, halfopgevreten muizen op bed en mensen die Ollie’s aandacht proberen te krijgen door hard op de ruit te tikken. Als je ergens onderweg twee mensen onder hun camper ziet liggen, houd dan rekening met het scenario dat ze met veel geduld hun geschrokken kat uit het motorblok vandaan proberen te lokken met een zalmsnackje. Twee attributen geven ons in elk geval veel rust. De MaxxAir, een ventilator die automatisch aangaat als het warmer dan 24-graden wordt en zorgt voor een fijner klimaat in de bus. En Ollie draagt vaak zijn met-strik-opgeleukte GPS tracker (zie foto). Deze Tractive-tracker heeft een simkaart en bluetooth, waardoor we op onze telefoon precies kunnen zien waar hij zich bevindt. Ook als er ingebroken zou worden en Ollie ontsnapt uit de bus, kunnen we hem weer lokaliseren. Voor ons is Ollie echt het allerleukste reismaatje en we zijn apetrots op hem!

Project muggennet

Binnen het thema ‘dieren’ moeten we het toch ook echt even hebben over ongedierte. Onze lijstje bestaat ondertussen uit een mieren-, vliegen-, muggen- en keverplaag. Voor ons betekende dit, dat een update van onze hor bovenaan het takenlijstje kwam te staan. Wij hebben een klamboe opengeknipt en met een houten latje bevestigd boven de reling van de deur. Kleine witte bandjes met drukknoopjes maken het mogelijk om het net op te rollen boven de deur en kleine vastgeschroefde drukknoopjes aan de zijkant houden het net bij windvlagen netjes op zijn plaats. We zijn duidelijk nog geen ongediertebestrijdings- experts, dus alle diervriendelijke tips voor in de camper zijn heel erg welkom!

 

Onze herfst-droomplek

Als we een top drie zouden hebben voor herfstbestemmingen en zelfs toekomstige woonplekjes, zou dit stukje Spanje met stip op één komen. Rustige stranden zonder toeristen en wat meer windvlagen, maken het de droom voor elke kitesurfer. De herfstachtige kleuren, maar warme temperaturen, maken wandelingen in de bergen een echte aanrader. En ook de hele dag buiten hangen aan de rotsen, kan in aangename temperaturen. Al afdalend richting het zuiden van Spanje kunnen wij nog steeds zeggen, dat wij hele dankbare mensen zijn!

Chanti's recept: Pina colada

 

Tips of vragen? 

Wat voor tips en avonturen zouden jullie in onze volgende blogs terug willen lezen? Hebben jullie nog tips voor het vervolg van onze reis? Of misschien heb je nog vragen aan de hand van dit blog? Je kan ons avontuur volgen via Instagram - @chantilukiollie - of ons mailen via - chantilukiollie@gmail.com.