Uw verzoek is verstuurd, even geduld a.u.b.

Deel 38

Bosbranden in Portugal

Vorig najaar maakten we een grote camperreis door Portugal. Nog voordat we vanuit Santiago de Compostela Portugal binnenreden, waren we gewaarschuwd voor uitgebreide bosbranden in het noorden van het land. We waren nog niet de grens over, of we werden omgeleid wegens opruimwerkzaamheden. Al snel zagen we waarvoor dit was. Over een paar kilometer lengte was alles zwartgeblakerd, de grond, de bomen en de bermen.

In 2016 zuchtte het land onder een droogte die vier maanden aanhield en zelfs in september liepen de temperaturen in de Dourostreek op tot boven de 40° Celcius. Meer dan eens moesten we onze route omgooien omdat de hitte bijna ondraaglijk was en het gevaar voor bosbranden bleef bestaan. Op een bepaald punt in de route door de Serra de Alvão moesten we onze plannen aanpassen omdat aan de horizon het aantal zwarte rookwolken onrustbarend toenam. Later brak er een enorme bosbrand uit in de bergen van Monchique, aan de rand van de Algarve. In een café zagen we beelden waaruit bleek dat de brandweer het vuur net op tijd had kunnen stoppen, voordat een dorp in de as zou worden gelegd.

Omdat we op grote delen van de route gortdroge kurkeiken, parasoldennen en vooral veel eucalyptusbomen zagen, vroegen we ons af of het niet erg gevaarlijk was om in droge en hete periodes door Portugal te toeren. Stamgasten van het café probeerden ons gerust te stellen. “Portugal heeft de beste brandweer van Europa”, vertelden ze. “En wanneer je op de hoofdwegen blijft, kan je niets gebeuren. Maar geen brandende sigaretten weggooien!” We zeiden dat we niet rookten, dus dat ze zich daar geen zorgen over hoefden te maken.

De hele reis is het verder goed gegaan, maar we bleven opletten. En dan lezen we half juni over bosbranden in de buurt van Coimbra, waarbij meer dan 60 doden zijn gevallen. In een gebied dat ook wij hebben doorkruist, maar dan driekwart jaar eerder. Afgrijselijk.

Al schrijvend aan de laatste hoofdstukjes van de nieuw te verschijnen gids over onze route door Portugal breek ik me ’t hoofd hoe je dit in de juiste proporties kunt verwoorden. Is het verantwoord om in droge periodes door het land te reizen? Wat kan je zelf doen om te voorkomen dat je in een bosbrand terechtkomt? Zijn er informatienummers die je kunt bellen? Etc… Dat alles ben ik nu aan het uitzoeken. Want een ding is zeker: Portugal is een mooi land met een fantastische historie en een ongekend aantal prachtige monumenten. Overal waar je komt… Dus zou ik willen adviseren: ga erheen en geniet, maar blijf alert.

Aveco Verzekeringen Alle rechten voorbehouden | Privacy | Disclaimer | Cookies

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.