Uw verzoek is verstuurd, even geduld a.u.b.

Deel 37

Een kleurrijk feest in El Rocío, Andalusië

Volgende maand wordt in het bijzondere stadje El Rocío, in het uiterste zuiden van Spanje, de grootste en meest kleurrijke bedevaart van Europa gehouden. Elk jaar in het pinksterweekend verzamelen zo’n miljoen mensen zich in El Rocío, waar de huizen langs kaarsrechte zandwegen staan en waar de weekendbewoners zich uitsluitend per paard of 4WD auto’s verplaatsen.

Wij bezochten de stad een paar jaar geleden in maart. Vrijdagmiddag was het er uitgestorven, maar dat zou snel veranderen. We liepen in een richting waar we gitaarmuziek en schelle vrouwenstemmen hoorden. Het kwam uit een kleine bar. Toen we nieuwgierig naar binnen keken, werden we enthousiast naar binnen gehaald. Een van de mannen sprak een beetje Engels en wilde zijn kennis dolgraag met ons delen. Voordat we het in de gaten hadden stonden er twee grote glazen wijn voor ons op de bar. De gitarist begon te spelen en twee vrouwen begonnen te zingen en te klappen. Pure flamenco. Ze bleken de voorlopers te zijn van een grote groep uit Huelva, die in het weekend de naamdag van hun patroonheilige kwamen vieren. In de loop van de dag zouden de meesten binnenrijden en op zaterdag, vanaf ongeveer 12.00 uur, zou de hele groep met paard en wagens vertrekken voor een feestelijke picknick. Op zondag was hun grote feestdag, die natuurlijk zou beginnen met een processie en een mis in de Mariakerk. Dat alles vertelde de Spaanse talenknobbel in een nauwelijks verstaanbaar steenkolenengels. We kregen een tweede glas wijn en wat kleine hapjes. En we mochten niets afrekenen, want het was feest en wij waren hun gasten!

Een voorproefje van het grote feest
Zaterdag om 11 uur gingen we terug naar El Rocío, gewapend met foto- en filmcamera’s. Jammer genoeg was het weer wat guur. De dames hadden zich dik aangekleed en de mooie jurken in de kast laten hangen. Die werden bewaard voor Pinksteren, voor de grote optocht. Het was een gezellige boel. Groepjes mannen in vrouwen kwamen voorbij in karren die door muildieren werden getrokken. Andere groepjes reden trots langs op paarden, strak in het pak met hoge rijlaarzen. Sommigen poseerden extra voor onze camera’s, anderen reden luid zingend voorbij. Zo kregen we een voorproefje van het grote feest, dat elk jaar met Pinksteren wordt gehouden en dat zijn wortels heeft in de zestiende eeuw.

De Romaría van El Rocío brengt de leden van ruim honderd broederschappen, Hermandades, elk Pinksterweekend bij elkaar. Ze komen van heinde en verre. De intocht moet een geweldig spektakel zijn. Voorop rijdt het hoofd van de Hermandad met de praalwagen met Mariabeeld, doorgaans getrokken door twee ossen. Daarachter volgt de stoet van soms wel tienduizend pelgrims met mooi versierde huifkarren. Ze komen uit de wijde omgeving en doen soms twee tot drie dagen over de tocht. Een deel van de aanrijroute voert over de zandwegen van het Nationale Park van de Coto Doñana, die speciaal voor de bedevaart worden opengesteld. Het is een feest om eenmaal in je leven mee te maken. Wij willen er nog een keer speciaal voor terug!

In een van onze YouTube filmpjes van Spanje staat een deel van onze opnamen van de zaterdagse uittocht van de Hermandad de Huelva.

 

Aveco Verzekeringen Alle rechten voorbehouden | Privacy | Disclaimer | Cookies

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.