Uw verzoek is verstuurd, even geduld a.u.b.

Q&A Coronavirus

Eind 2019 is het coronavirus uitgebroken. Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over uw camperverzekering, reisverzekering en / of annuleringsverzekering. Daarom hebben we de belangrijkste vragen en antwoorden voor u op een rij gezet.

Laatste nieuws:

Bent u als Nederlandse reiziger, gestrand in het buitenland door maatregelen tegen het coronavirus? Registreer u dan direct via www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dan gaan de reisbranche, luchtvaartmaatschappijen, verzekeraars en overheid aan de slag om u te helpen veilig terug te keren.

Heeft u geen internet of hulp nodig bij het invullen van het online registratieformulier? Dan kunt u 24 uur per dag, 7 dagen in de week bellen naar +31 247 247 247. Houd er echter rekening mee dat het momenteel door de omstandigheden druk is, waardoor u misschien niet direct geholpen kan worden.

Camperverzekering:

 • Ik heb de keuze om mijn camper (tijdelijk) achter te laten in het buitenland en per vliegtuig terug te keren naar Nederland. Is / blijft mijn camper verzekerd?

  De camper mag maximaal 6 maanden achtereen in het buitenland verblijven. Dekking op de camperverzekering blijft van toepassing als de camper voldoet aan de beveiligingseisen en op een bewaakte stalling wordt gestald. De kosten voor het vliegticket naar Nederland zijn niet gedekt.

 • Ik maak extra kosten voor stalling omdat ik mijn camper achterlaat in het buitenland. Krijg ik deze kosten vergoed van Aveco?

  Nee, extra kosten voor stalling vallen niet onder de dekking.

 • Ik kan door schade of pech in het buitenland niet verder reizen met de camper. Kan de camper nog worden teruggehaald naar Nederland?

  Op dit moment is nog onduidelijk hoe de Alarmcentrale deze gevallen kan oplossen, omdat de grenzen gesloten worden. Hier volgt zo spoedig mogelijk nadere informatie over.

Reisverzekering:

 • Ik moet langer op mijn bestemming blijven. Krijg ik extra verblijfskosten vergoed?

  Wanneer u door het coronavirus in quarantaine moet of het openbaar vervoer vertraagd is door een uitbraak van het virus, krijgt u géén verblijfkosten vergoed. Een virusuitbraak is géén verzekerde gebeurtenis. Neem alsjeblieft contact op met het reisbureau, touroperator of de vervoersmaatschappij waar je de reis hebt geboekt.  

 • Ik moet langer op mijn bestemming blijven. Krijg ik extra kosten van voorzieningen, zoals telefonie, eten en drinken, vergoed?

  Nee, deze kosten worden niet vergoed. Ook niet als u (verplicht) in quarantaine zit.  

 • Ik wil eerder naar huis vanwege een uitbraak van het coronavirus in de buurt. Is dit gedekt?

  Nee, dit is niet gedekt. Het uitbreken van een virus is geen verzekerde gebeurtenis.

 • Voor mijn vakantiebestemming geldt een evacuatieplicht vanwege het coronavirus. Zijn de kosten voor een vervroegde terugkeer gedekt?

  Nee, dit is niet gedekt. Het uitbreken van een virus is geen verzekerde gebeurtenis. Wij adviseren om contact op te nemen met je touroperator of vervoersmaatschappij.

 • Ik heb kosten gemaakt omdat ik veel moet bellen met instanties. Worden mijn telefoonkosten vergoed?

  Deze telefoonkosten worden niet vergoed. Telefoonkosten worden alleen vergoed als er sprake is van een verzekerde gebeurtenis en het coronavirus is geen verzekerde gebeurtenis. Mocht u ziek worden tijdens je vakantie, dan worden deze kosten wel vergoed. Hetzelfde geldt dan voor extra reis- en verblijfskosten van andere verzekerden. Hiervoor gelden afhankelijk van de gekozen dekking maximale bedragen.

Annuleringsverzekering:

 • Ik wil mijn reis annuleren vanwege het coronavirus. Krijg ik de annuleringskosten vergoed?

  Nee, het uitbreken van het coronavirus is geen geldige reden om te annuleren. Wij adviseren om contact op te nemen met het reisbureau, de touroperator of de vervoersmaatschappij waar de reis is geboekt.

 • Ik ben verkouden en volgens de overheid moet ik nu binnenblijven. Ik kan dus niet op reis en moet daarom annuleren. Krijg ik de annuleringskosten vergoed?

  Nee, bij lichte verkoudheid binnenblijven is een 'beperking door de overheid'. Dit is geen gedekte gebeurtenis.

 • Ik moet in quarantaine omdat ik in aanraking ben gekomen met het coronavirus. Kan ik mijn geboekte reis annuleren?

  Als u zelf ziek bent geworden en niet mag reizen in verband met quarantaine, is er sprake van een gedekte gebeurtenis. 


Voor mensen die bij Aveco verzekerd zijn en die (nog) onderweg zijn met de camper hebben we hieronder belangrijke informatie. 

Voor iedereen geldt: wees extra voorzichtig met het overnachten langs de weg in verband met berovingen. Sluit bijvoorbeeld de camper van binnenuit extra af door middel van een sjorband.

Marokko:

Mocht u de camper noodgedwongen moeten achterlaten in Marokko dan mag dit alleen op hele specifieke (bewaakte) plekken en gaat dit in nadrukkelijk overleg met Aveco. Hiervoor gelden de volgende zaken:

 • De casco dekking voor deze campers blijft 6 maanden van kracht. Voor de Aveco klanten betekent dit dat de camper voor de komende 6 maanden casco verzekerd blijft. 

 • De extra kosten als gevolg van stalling vallen niet onder de camperverzekering en ook niet onder de reisverzekering van Aveco. 

 • Repatriëring van de camper als gevolg van terugkeer in verband met de coronacrisis is niet verzekerd.

 • De sleutels mogen niet worden afgegeven en het advies is om de campers te parkeren op ongeveer 5 meter afstand van elkaar.

Rest van Europa:

Bovenstaande geldt ook voor camperaars elders in Europa die noodgedwongen de camper moeten achterlaten. Als de campers op een bewaakte plaats worden gestald en de camper voldoet aan de beveiligingseisen, dan blijft de casco dekking van kracht.


Zowel landelijke als de internationale maatregelen veranderen voortdurend. Wij doen onze uiterste best om u zo goed, volledig en snel mogelijk te informeren. 

Wij adviseren u om de websites van de volgende organisaties met regelmaat in de gaten te houden:

Rijksoverheid

Reisadviezen Ministerie van Buitenlandse Zaken

RIVM

Unigarant

Allianz Assistance


Laatste update: 24-03-2020

Aveco Verzekeringen Alle rechten voorbehouden | Privacy | Disclaimer | Cookies