Uw verzoek is verstuurd, even geduld a.u.b.

Het verzekeringsbewijs (groene kaart)

Vanaf de invoering van het groene kaartsysteem voor WA-autoverzekeringen is de vorm en kleur van dit internationale verzekeringsbewijs (IVB) helder en eenduidig voorgeschreven.Het doel van dit groene kaartsysteem had 3 redenen: vervalsen moeilijker te maken, grensoverschrijdend wegverkeer makkelijker te maken en om de verkeersslachtoffers door buitenlandse voertuigen beter te beschermen.

Voor Aveco klanten

Aveco klanten met een camper kunnen (een kopie van) het verzekeringsbewijs vinden in MijnAveco en in de Aveco app, daarnaast ontvangen zij de originele groene kaart per post. Klanten die hun caravan bij ons hebben verzekerd kunnen voor hun verzekeringsbewijs bij de verzekeraar van het trekkende voertuig terecht.

Fysiek en  digitaal 

De groene kaart heeft sinds de invoering de kleur groen gekregen en werd op A4-papier papier gedrukt. Dit had als doel om vervalsen moeilijker te maken en de herkenbaarheid te vergroten. De toenemende digitalisering heeft ertoe geleid dat er steeds meer vraag is naar een digitale versie. Ook polisdocumenten worden volledig digitaal aan de verzekerde geleverd. Het versturen van een digitale versie van het verzekeringsbewijs (de groene kaart) past daarbij.

Groen en wit

Voor grensbewakers en politie is het inmiddels in 48 landen een heel herkenbaar document geworden. Dat moet het ook blijven, ook op plaatsen waar bijvoorbeeld mogelijk geen bereik van internet is. Het is daarom buiten de grenzen van de EU nog steeds nodig om het verzekeringsbewijs fysiek, dus in geprinte vorm, beschikbaar te hebben. Sinds de zomer 2020 mag het printen nu ook door de verzekerde zelf gebeuren en dat mag nu ook op wit papier met zwarte letters. Andere kleuren papier en /of letters zijn NIET toegestaan. 

Advies: neem een geprint verzekeringsbewijs mee

Binnen de grenzen van de EU wordt aan de grens niet gecontroleerd op de ‘groene kaart’. Ondanks dat adviseren wij als Aveco toch altijd een geprinte versie mee te nemen, dit kan handig zijn als u in het buitenland bij een aanrijding betrokken raakt. Om die reden blijven wij vooralsnog het verzekeringsbewijs fysiek naar onze klanten met een camperverzekering toesturen.

Tenslotte willen wij u hier op enkele belangrijke zaken wijzen:

  • Het Internationale Verzekerings Bewijs (IVB, de groene kaart) moet nog steeds geprint worden. Een PDF op een mobiele telefoon of ander (mobiel) apparaat wordt in veel landen nog niet als geldig IVB (groene kaart) aangemerkt.
  • De print moet duidelijk zijn, zonder vegen of vage tekst en moet recht en op kwalitatief goed papier geprint zijn. Voor het printen moet papier gebruikt worden dat aan 2 kanten wit is.
  • Voor het zelf printen gebruikt u de witte versie, niet de groene. Als een groene PDF geprint wordt, dan is de print grijs of donkergrijs en dat kan tot problemen bij grenzen leiden. De groene versie bieden wij u digitaal aan om digitaal (bijv. op uw smartphone) te kunnen (laten) zien.


Aveco Verzekeringen Alle rechten voorbehouden | Privacy | Disclaimer | Cookies

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.