Uw verzoek is verstuurd, even geduld a.u.b.

Caravan beveiliging

Caravan beveiliging

Een caravan is een waardevol bezit welke goed beveiligt dient te worden. Maar welke varianten van caravan beveiliging zijn er en welke zijn handig, noodzakelijk of zelfs verplicht? Vooropgesteld, voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom willen wij u namens Aveco Verzekeringen graag informeren en adviseren over een aantal mogelijkheden voor het beveiligen van een caravan. Hieronder ziet u diverse diefstalpreventie tips en brandpreventie tips, om uw caravan te beveiligen tegen en het voorkomen van brand, diefstal caravan en inbraak.

Diefstalbeveiliging caravan

Diefstal caravan voorkomen, dat is waar het hier om gaat. Om de diefstalpreventie voor een caravan te vergroten zijn er diverse sloten in de markt. De meest bekende en voorkomende caravan beveiliging zijn disselsloten en wielklemmen. Een disselslot voorkomt dat de hendel en koppeling niet te gebruiken zijn. Een wielklem is te verkrijgen voor aluminium of stalen velgen. Bij Aveco bent u voor de caravanverzekering verplicht om uw caravan te beveiligen tegen diefstal met een SCM goedgekeurd disselslot of SCM goedgekeurde wielklem. Deze verplichting geldt wanneer u uw caravan onbeheerd achterlaat:

 • Op uw eigen of anders man terrein
 • Langs de openbare weg
 • Bij het parkeren als tussenstop tijdens lange reis

Let op: gebruik de disselslot niet tijdens het rijden. De caravan is dan niet te ontkoppelen bij een verkeersongeval door hulpdiensten.

Brandbeveiliging caravan

De huidige caravans zijn steeds vaker voorzien van diverse gassystemen om het kampeergenot te vergroten. Hierbij moet je denken aan gaskachels, gaspitten, koelkasten op gas of misschien wel een gasboiler. Om deze systemen veilig te houden is regelmatig onderhoud en controle belangrijk. Tijdens een onderhoudsbeurt word er gecontroleerd op volgende aspecten:

 • Status en leeftijd van gasslang en drukregelaar
 • Afpersen van het gassysteem om lekkage te voorkomen
 • Testen van thermokoppels van diverse gasapparaten

In Nederland is het advies om een gasslang na 4 jaar te vervangen en een drukregelaar na 10 jaar. Het productie jaartal staat altijd beschreven op een gasslang of drukregelaar. Is deze niet zichtbaar? Wij raden u dan aan om deze voor uw eigen veiligheid te vervangen.

Verschillende beveiligingen caravan

Binnen de innoverende kampeermarkt komen steeds nieuwe oplossingen om inbraak te voorkomen. Zo zijn er extra sloten te plaatsen op serviceluiken of toegangsdeuren. Deze zijn ook beschikbaar als handige instapbeugels in combinatie met sloten. 

Ook zijn er alarmsystemen die door middel van sensoren waarschuwen wanneer een raam of deur geopend worden. Er zijn diverse organisaties die totaal systemen met allerlei functies steeds verder ontwikkelen. Hierbij worden bijvoorbeeld zaken als de bandenspanning, openstaande dakluiken, het kogeldruk gewicht of warme remmen geregistreerd en ze geven vervolgens signalen af aan je telefoon of tablet. 

Neem contact op met 1 van onze samenwerkende caravanbedrijven voor meer informatie en professioneel advies over dergelijke producten.

Caravan beveiliging tips

Hieronder hebben wij enkele tips voor u op een rijtje gezet:

 • Tegenwoordig zijn we in het bezit van diverse elektronische apparaten. U kunt overwegen om een kluisje te laten monteren om deze veilig op te bergen bij afwezigheid
 • Rust uw caravan uit met een brandblusser of een branddeken. Let op, houd altijd rekening met uw eigen veiligheid als u brand wilt bestrijden
 • Er zijn koolmonoxide melders te verkrijgen die ook andere gassen kunnen registreren, zogenoemde Trigas melders. Ze detecteren bijvoorbeeld slaapgassen, propaan-en butaangas, koolmonoxide en LPG
 • Via welbekende merken zijn er zogenoemde antislingersystemen te verkrijgen. Deze assisteren of voorkomen in geval van rukwinden of passerende verkeer tijdens het rijden
 • Een correcte belading van uw caravan is enorm belangrijk voor de veiligheid. Bekijk hier de video waarin Theo tips geeft voor het beladen van uw caravan

De caravan verzekerd tegen brand of diefstal

Alhoewel voorkomen beter is als genezen, kunt u bij Aveco verzekeringen erop aan dat u goed ben verzekerd tegen brand en diefstal. Met de gratis inventarisdekking (tot € 2.500,-) en de nieuwwaarde- en aanschafwaarderegeling is uw caravan en de inventaris verzekerd tegen waarde- of totaalverlies in geval van brand, diefstal en inbraak. U kunt dit lezen in onze uitgebreide voorwaarden.

Aveco Verzekeringen Alle rechten voorbehouden | Privacy | Disclaimer | Cookies

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.