Luifel (1)

Je luifel (een beetje meer) weerbestendig maken.

Blog 4 van CamperKidsTips

Tips voor (on)misbare camper accessoires

Je hebt je eerste camper gekocht, het interieur naar wens gemaakt en wilt meteen alle handige gadgets en accessoires inslaan? Waar kun je dan het beste je geld aan uitgeven? Wat ons betreft zijn er een (flink) aantal dingen om direct maar in huis te halen.

GadgetTip 1: stroom, stekkers en kabels om de dag door te komen

Laten we beginnen met attributen die je helpen met stroom.

  • verlengsnoer, want soms is je stroomkabel (nét…!) niet lang genoeg.
  • stroomkabel (CEE campingstekker) met ook een adapter voor een gewoon (Europees) stopcontact. Dat is handig voor thuis om de koelkast alvast voor te koelen. Daarbij is het voor je accu’s goed om ze 24uur voor het rijden alvast op het net aan te sluiten.
  • goede huishoudaccu’s, want we kwamen er met een kapotte accu achter dat er bijzonder veel draait op die dingen!
  • stekkerdoos met een stuk of wat uitgangen. Dan kun je tegelijkertijd koffiezetten, telefoons en sporthorloges opladen en cappuccino-hits uit je speakertje knallen.
  • over stroom en geluid gesproken: een 12v Bluetooth radio (FM-transmitter) is een genot voor onderweg. Dan kun je jouw eigen muziek gewoon via @spotify of @tunein afspelen op een wat oudere autoradio

GadgetTip 2: basisbenodigdheden voor je watervoorziening

  • Een tuinslang om vers water bij te vullen. Wij hebben een grote tank in de camper die we thuis helemaal vullen en onderweg regelmatig verversen als er drinkwater beschikbaar is. Wij drinken dit water trouwens gewoon. Wat ons betreft wel lekker om het te verversen wanneer de mogelijkheid zich voordoet. En een aanrader die wij ontvingen: een aantal koppelstukjes voor verschillende aansluitingen!
  • Een gieter om vers water bij te vullen als er geen aansluiting voor een tuinslang is.
  • Een extra waterpomp van een paar tientjes, want zonder (stromend) water zitten is voor niemand leuk.

❗️Een beginnersfout is om je watertank met de slang nabij of van het chemisch toilet te vullen, deze slang komt op plekken waar je niet van wilt drinken!

❗️Uiteraard ook altijd goed om wat fleswater aan boord te hebben. Dit drinken wij in landen waar er geen drinkwater uit de kraan komt of waar het - naar ons idee - teveel naar chloor smaakt. In veel Europese landen is de luxe van schoon (en lekker) drinkwater er gelukkig.

GadgetTip 3: je luifel (een beetje meer) weerbestendig maken!

Een luifel. Een zonnescherm met een bijzondere tekening van - vaak en in ieder geval bij onze camper - een soort blauw met witte golven. Mooi? Nee. Handig? Mwa. Het is snel uit te draaien, houdt de zon en regen tegen en geeft een gevoel van beschutting. Maar het is geen voortent. Op koude of natte dagen, moet je toch binnen je toevlucht zoeken.

En regen? En wind? Dat is toch juist het kryptonite voor die dingen? Nou, supersterk zijn ze in de basis al niet. Maar met spanbanden, haringen en/of zuignappen - onze nieuwste aanwinst - kun je echt wel een aardig buitje en briesje hebben! De spanbanden bevestig je makkelijk aan de palen. Daarna maak je ze met een haring en een stevige veer vast.

De zuignappen plak je zo tegen de gladde voorkant van je camper. De stokken van de luifel hang je er makkelijk in. Ideaal als je op een harde ondergrond staat of te weinig ruimte hebt om de spanbanden naar de grond te trekken. Deze ‘stokloze’ oplossing is ook fijn met een hond die zich aan de lijn (wat op veel campings verplicht is) steeds vastloopt. En natuurlijk: superlicht en ontzettend snel op- en afbouwen!

Tot slot nog een extra tip: zet/hang je luifel altijd schuin, dan stroomt regenwater eraf en zakt het doek niet in.

GadgetTip 4: met lekkere koffie voel jij je altijd thuis

Ben jij ook zo verknocht aan een lekkere cappuccino in de morgen of een koffie na het eten? Zorg dan voor je eigen baristabar in de camper. Wij maakten (uit principe) het eerste jaar koffie met een losse filter boven een thermoskan; je kampeert tenslotte. Toch hebben we die principes al snel van tafel geveegd en hebben we een handig op te bergen Nespresso-apparaatje voor in de camper gekocht. Het zijn geen verse bonen en iets duurder per kopje, maar wel ook echt lekker. Een jaar later gooiden we nog meer gêne overboord en tegenwoordig nemen we ook onze elektrische melkopschuimer van huis mee. Als je de ruimte hebt, kan je het maar beter met deze gemaksapparaten vullen. Wij vinden trouwens sowieso dat camperen niks met kramperen te maken hoeft te hebben. Of met ‘back to basic’. Met een zakmes en een gaspit een paar dagen in een tentje overleven in de bossen is óók leuk, maar als wij op reis gaan dan zien we geen reden om ergens meer dan nodig op in te leveren.