Uw verzoek is verstuurd, even geduld a.u.b.

Caravan beladen

Caravan beladen

Als verzekeraar hebben we twee basis principes die gelden voor al onze klanten, of ze nou een camperverzekering of caravanverzekering hebben: veiligheid boven alles en voorkomen is beter dan genezen. In het kader daarvan informeren wij u graag over het onderwerp caravan beladen.

We kennen allemaal het gevoel voorafgaand aan onze vakantie: spullen inpakken, soms passen en meten en vooral niks vergeten. Gelukkig hebben we in een caravan veel ruimte en kasten om spullen op te bergen. Kleren, fietsen, kampeerspullen, eten, drinken, voortent, haringen, servies, skottelbraai, noem maar op. En niet te vergeten alle luxe benodigdheden als een caravan mover, airco, cassetteluifel en fietsendragers om de elektrische fietsen mee te nemen. Hoe zorgen we ervoor dat we de caravan op een juiste manier mee kunnen nemen zonder te zwaar te zijn? Wij hopen u met onderstaande informatie te helpen met praktische informatie en tips.

Caravan beladen uitleg

Caravan correct beladen

Om een caravan correct te kunnen beladen is er informatie nodig over:

  • Het maximale trekgewicht van de auto
  • Maximale kogeldruk op de trekhaak van de auto
  • Leeggewicht van de caravan
  • Maximaal toelaatbaar gewicht van de caravan
  • Variant rijbewijs van de bestuurder.

Trekgewicht auto controleren

Bij de aanschaf of bij het gebruik van een caravan is het belangrijk om te weten hoeveel het maximale trekgewicht is van de auto. Dit word bepaald door de fabrikant en vervolgens door een Europese typegoedkeuring akkoord bevonden door het RDW. Via https://ovi.rdw.nl/ kun u het kenteken van uw auto invoeren en deze data terugvinden. Hier vind u informatie als massa ledig voertuig, toegestane maximale massa voertuig en het trekgewicht van een aanhangwagen zowel geremd als ongeremd. De meeste caravans zijn voorzien van een eigen remsysteem. Voor deze caravans kunt u kijken naar het trekgewicht benoemd bij Aanhangwagen geremd.

Wat is de juiste kogeldruk?

Het is belangrijk om te weten dat kogeldruk alles te maken heeft met het rijgedrag van de auto en de caravan. Zodra het kogeldruk te hoog wordt, zakt de achterkant van de auto in waardoor er minder grip is bij de voorwielen van de auto. Bij een te lage kogeldruk zakt de achterzijde van de caravan waardoor deze makkelijker kan slingeren. Daarom is een juiste balans belangrijk voor een prettige rijervaring. De kogeldruk kunt u gemakkelijk zelf opzoeken, dit staat namelijk beschreven op het typeplaatje van de trekhaak. Het kan ook omgeschreven worden als verticale kracht of vertical load.

Gewicht van de caravan

Het gewicht van caravans wordt bepaald door de fabrikanten en producenten van het onderstel. Dit gewicht wordt benoemd in folders, maar zijn net als bij een auto makkelijk terug te vinden via https://ovi.rdw.nl/. Belangrijke gegevens over het gewicht van uw caravan zijn:

  • Leeggewicht
  • Rijklaargewicht
  • Max. toelaatbaar gewicht

Het rijklaargewicht is een gewicht waarbij rekening word gehouden met een aantal standaard benodigdheden. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een gasfles, kabelhaspel en een gevulde watertank. De fabrikant kan u verder informeren wat zij onder het rijklaargewicht beschouwen.

Variant rijbewijs bestuurder

Het type rijbewijs wat de bestuurder bezit bepaald hoeveel gewicht u mag vervoeren. De meeste kampeerders bezitten een B-rijbewijs. Hierbij is het belangrijk om te weten dat het toegestane maximale massa van zowel auto als caravan bij elkaar geteld niet meer mag zijn dan 3500kg.

Als voorbeeld; als de maximale toegestane massa van uw auto 2150kg is, dan mag de maximale toegestane massa van uw caravan niet meer zijn als 1350kg. Ook al is de technische toegestane massa 1500kg, dan is dit niet toegestaan.

Mocht u wensen hebben om toch meer te kunnen besturen kunt u overwegen om een B+ of BE rijbewijs te behalen.

Caravan beladen met fietsen

Nederland is een fietsland en we nemen deze dan ook graag mee op vakantie. Er zijn diverse opties om deze mee te nemen. Bovenop de auto, voorop bij de dissel of de achterzijde van de caravan. Welke optie is het beste? Helaas is hier niet 1 correct antwoord op. Dit hangt geheel af van uw caravanindeling, de belading, accessoires op de caravan en de technische mogelijkheden om te monteren.

Het beste advies wat wij u kunnen geven voor een fietsendrager is om te informeren bij 1 van onze samenwerkende caravanbedrijven. Zij kunnen met hun expertise het beste uw caravan beoordelen en een advies geven wat het beste past bij uw wensen.

Gezien de opmars van elektrische fietsen, adviseren wij om de accu te verwijderen indien de fietsen op de caravan vervoerd worden. Hiermee kunt u de kogeldruk gemakkelijk beïnvloeden.

Slingeren met de caravan voorkomen

Door een juiste belading van uw caravan, kunt u direct invloed hebben op het slingergedrag van uw caravan. Als de caravan zwaar is aan de achterzijde, heeft de caravan minder de nijging om uw auto te volgen. Daarom is het vaak beter om een iets te zware kogeldruk te hebben ten opzichte van een te lichte kogeldruk. Hieronder hebben we een aantal tips en ervaringen die wij u willen meegeven.

8 tips beladen van caravan

  • Zorg ervoor dat u uw zware spullen niet bovenin de caravan vervoerd. Hierdoor word de caravan topzwaar en versterkt mogelijk slingergedrag.
  • Pak uw caravan eens in de paar jaar helemaal uit. U zult zien dat wij als kampeerders nogal van het hamsteren houden. Laat de overbodige spullen thuis.
  • Neem niet teveel spullen mee en probeer het bij het noodzakelijke te houden.
  • Denk om de gasfles(sen), deze heeft invloed op een hoge of lage kogeldruk. Gelukkig bestaan deze in diverse maten en soorten van staal tot kunststof met verschillende gewichtsinhouden.
  • Overweeg een reservewielbeugel onder uw caravan. Hiermee zakt u kogeldruk omdat u gewicht van voor naar achter de as verplaatst.
  • Overweeg een licht gewicht lithium accu voor uw mover. Dit kan zomaar 20kg schelen t.o.v. onderhoudsvrije 105Ah accu.
  • Neem uw accu uit uw elektrische fiets en vervoer deze in de caravan. Hierdoor kunt u uw kogeldruk beïnvloeden.
  • Overweeg om zwaardere spullen in uw auto te vervoeren. Hierbij kunt u denken aan uw voortent, luifel, skottel, etc.
Aveco Verzekeringen Alle rechten voorbehouden | Privacy | Disclaimer | Cookies

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.