family-vacation-travel-rv-holiday-trip-motorhome-caravan-car-vacation-beautiful-nature-norway-natural-landscape

Het is natuurlijk een fijn idee dat er een expert eens in de zoveel tijd even controleert of uw huisje op wielen nog wel veilig is.

Tips & Tricks: do it yourself onderhoud

Tips voor do it yourself - onderhoud

APK Controles kunnen gemengde gevoelens opleveren. Het is natuurlijk een fijn idee dat er een expert eens in de zoveel tijd even controleert of uw huisje op wielen nog wel veilig is. Aan de andere kant, zorgt het prijskaartje ervoor, dat u soms spontaan een week droog brood en witte rijst gaat eten. Om te voorkomen dat klein onderhoud langzaam groot onderhoud wordt, proberen gastbloggers Chantal en Lukas (blogserie @ChantiLukiOllie) hun eigen camper onderhoud een beetje netjes bij te houden. Zij delen hun 6 tips voor ‘do-it-yourself’ onderhoud.

1. Niet lullen, maar poetsen

Een goed jaren 60 muzieklijst, handschoenen en een oude broek is waar het mee start. De camper poetsen is overduidelijk niet onze favoriete taak, maar soms hoognodig. Of de camper nou even stil gaat staan of niet; de water tank, wc-cassettes en koelkasten eens flink soppen kan grotere problemen later voorkomen. Laat de koelkast ook na het poetsen open staan en drogen, om vervelende schimmels te voorkomen. Een tip van flip, pas op met alcohol of wasbenzine in schoonmaakmiddelen als het aankomt op de kunststof ramen poetsen. Dit kan namelijk het kunststof beschadigen.

De buitenkant van de camper vergeten wij ook niet! Nou weten wij dat het kunststof van een camper kan beschadigen met de harde borstels van de wasstraat. Echter voor onze metalen buscamper is het een kwestie van een wasstraat vinden met hoge ladder en dan kunnen wij aan de slag. Het klinkt logisch, maar wij wassen de camper altijd top-down. Dat klinkt lekker hip, maar dat betekent gewoonweg van boven naar beneden. Het vuile water van het dak stroomt namelijk weer naar beneden over de camper heen. Dus vanaf het dak naar onder schoonmaken is wel zo logisch. En nog zo eentje in de logische hoek, sluit alle ramen en ventilatie. Ja, wij hebben de zeep spetters wel eens op ons bed gehad. Als de camper helemaal spik en span is, gebruiken wij dit moment ook altijd om even alle bouten, schroeven, doppen, beschadigingen en roest te controleren.

2. Een oogje in het oliepeil houden

Oliepeil, remvloeistof, ruitenvloeistof, koelvloeistof.. Allemaal hebben ze af toe een vers slokje nodig. Het verversen van de motorolie kan de levensduur van een campermotor verlengen. Onze monteur zegt daarom altijd; zet een reminder in uw agenda om eens per maand het oliepeil te controleren. U kunt online vaak even lezen hoe u deze punten bij uw camper nakijkt. Wij hadden voor een langere tijd relatief snel een laag remolieniveau en hebben geleerd dat dat aanleiding was om even naar een garage te rijden. Onze remblokken moesten vervangen worden, maar we waren er op tijd bij.

3. Bandenspanning

Niet alleen goed voor uw camper, maar ook voor uw portemonnee; de bandenspanning blijven controleren. Wij hebben wel eens gelezen dat 6 op de 10 mensen met te zachte banden rond rijden. Terwijl u met de juiste spanning, prima een paar tientjes kan besparen. En die paar tientjes komen met de huidige inflatie vaak wel van pas. Nadat u uw banden op spanning heeft gebracht, kunt u met wat water ook altijd even checken of het ventiel van de band goed dicht is. Ziet u bubbeltjes, dan heeft u een probleem.

De banden op scheurtjes of slijtage nakijken, kan ook een hoop zorgen en een klapband schelen. Het wettelijk minimum profiel is 1,6 millimeter (feb. 2023), maar al vanaf een diepte van 2,5 millimeter kan worden aangeraden de banden te vervangen. Weet u dat dit er aan komt, dan kunt u er eens in verdiepen om de banden in uw vakantieland te laten vervangen. Uit eigen ervaring, weten we dat dat ook nog een paar tientjes kan schelen.

4. Gas en Dieselkachel

Uw gasflessen vervangen zal eens in de zoveel tijd moeten gebeuren. Wij hebben daar altijd geleerd; gaskoppelingen linksom vastdraaien en handvast. Eens in de zoveel tijd controleren wij alle gasleidingen in het geheel op lekkages. Als wij een aanpassing hebben gedaan of iets niet vertrouwen, laten wij ook altijd een gaskeuring uitvoeren bij een onderhoudsbedrijf. Helaas hebben wij net te veel horror-verhalen gehoord over lekke gasleidingen. Als u een kooktoestel en koelkast op gas heeft, start dan met het kooktoestel zodat het gas goed kan doorstromen. Daarna kunt u de koelkast op gas inschakelen. 

Onze dieselkachel is, net als onze reizende kat Ollie, ook een veeleisend apparaat. Zelfs als wij hem niet gebruiken in de warmere maanden, hebben wij geleerd dat hij minimaal elke maand even op vol vermogen moeten aanzetten. Daarmee voorkomt u een hoop ellende. Ook op grote hoogtes (in de bergen waar wij graag zijn) of als wij de kachel langere tijd op laag vermogen hebben aangehad, hebben wij het advies gekregen om hem het laatste kwartiertje nog even op vol vermogen te zetten. Op deze manier voorkomt u roetafzettingen in de dieselkachel en brandt de kachel zichzelf even schoon.

5. Vochtmeting

Heel eerlijk, dit is een tip die we recent kregen, maar nog niet hebben uitgevoerd. Echter, einde winterseizoen staat dit zeker op de planning. Door regelmatig een vochtmeting te doen, kunt u grotere waterlekken of vochtschade voorkomen. Vindt u het te veel werk, dan zijn er veel dealers die dit voor u kunnen uitvoeren. Er zijn veel camperbedrijven die deze vochtmeting voor u kunnen uitvoeren tegen een onkostenvergoeding, dit gebeurt veelal in combinatie met een onderhoudsbeurt. Om bepaalde fabrieksgarantie/vochtgarantie te blijven behouden bij nieuwe campers kan het zijn dat u jaarlijks verplicht bent een vochtmeting te laten uitvoeren. Aveco adviseert u daarom dit bij uw dealer na te vragen. Echter kunt u ook zelf een apparaatje aanschaffen om het eens in de zoveel tijd te doen. Een vochtmeting kunt u het beste na een intense regenperiode of na een lange vakantie doen. Maak voor uzelf een lijstje met alle meetpunten en doe periodiek even een meting. Wat meetpunten zijn alle hoeken en kieren van het plafond, de zijwanden en achterwand, de garage en rondom alle deurpanelen.

6. Een poosje stil gestaan?

Als u een poos heeft stilgestaan komen eigenlijke vele van bovenstaande tips van pas, toch zijn er een paar dingen waar wij nog extra aandacht aan besteden. Als wij na een lange tijd weer gaan rijden proberen we de motor rustig warm te rijden en hoge toeren te voorkomen. We smeren alle sloten, luiken en ramen weer even in. En controleren natuurlijk de verkeersverlichting! We poetsen, we schrobben, we controleren, we pompen en dan gaan we weer op pad.