6 bijna gratis inbraakpreventie tips!
Inbraak in uw camper is erg vervelend, diefstal van uw camper is een regelrechte ramp. Een thema dat daarom vele camperaars toch altijd bezighoudt. Gastblogger Chantal, blogserie @ChantiLukiOllie, heeft onderweg van vele medecamperaars preventietips gekregen om de kans op inbraak te verkleinen. Uiteraard blijven de noodzakelijke en verplichte beveiligingsmaatregelen ook van toepassing.
1. Waxinelichtjes
De meest recent gehoorde en vindingrijke uitvinding zijn dieven om de tuin leiden met van die waxinelichtjes op batterijen. Als je in de avond toch nog even een rondje buiten de camper wilt lopen of de hond uit wilt laten, zet je deze waxinelicht-lampjes in potjes op een zichtbare plaats neer. Geen persoon verlaat zijn dierbare camper namelijk met kaarsen die aanstaan, dus dit kan de indruk wekken dat je gewoon thuis bent. Deze lampjes zijn verkrijgbaar bij de meeste budget winkels in Nederland en anders in één van die prachtige Aziatische budgetwinkels in Spanje.
2. Spullen buiten camper
Er zijn plekken waar de kans op inbraak wat groter is. Aan de rand grote steden, het strand of een meer, moet je net wat beter opletten voor inbraken en diefstal. Op deze plekken kun je bijvoorbeeld bij het verlaten van je camper, spullen achterlaten die de schijn wekken dat je aanwezig bent. Denk bijvoorbeeld aan twee paar oude badslippers voor de ingang van de camper. Overigens een tip voor mensen die alleen reizen en zich daarbij onveilig voelen; je kunt bijvoorbeeld als alleenreizende vrouw een paar grote mannen slippers maat 47 neerzetten. Geen dief die ruzie wil krijgen met zo’n reus. Een meer bekende tip is de hondenriem aan de camperspiegel hangen en de grote hondenbak met water buiten laten staan, ook als je geen viervoeter hebt. Wie weet is de dief toch niet zo comfortabel met het idee oog in oog te komen staan met een grote hond.
3. Spullen uit zicht
Voor de hand liggend, maar toch waardevol genoeg om te benoemen. Berg waardevolle spullen op uit het zicht en neem belangrijke documenten altijd mee. Het staat op veel bordjes bij parkeerplaatsen, maar als er een handtasje aan de passagier stoelleuning hangt, hang je eigenlijk een spandoekje op met "hier moet je zijn". Natuurlijk wil je niet constant met een map aan belangrijke papieren op stap, dus zorg dan ik elk geval dat je een kopie maakt van documenten als je rijbewijs, verzekeringspapieren en kentekenbewijzen.
En nog een extra tip in de categorie "maak het ze niet makkelijker". Zorg ervoor dat je geen makkelijke beschutting creëert voor een inbreker om aan de slag te gaan. Je zonnescherm of windscherm open laten staan bij afwezigheid kan bijvoorbeeld leiden tot een beschermd schaduwhoekje waar een inbreker wat minder opvallend aan de slag kan gaan.
4. Stickers of waarschuwingslampjes
Het ligt aan de professionaliteit van de inbreker of men hierin trapt. Echter een nep sticker met daarop "elektronische beveiligd" op de buitenruit of een rood knipperend lampje op je dashboard, kan de indruk wekken dat je camper goed beveiligd is. Echter, overdrijf niet met stickers, nepcamera's en lampen, want dat zou de schijn kunnen wekken dat je wel hele belangrijke goederen vervoert.
5. Kenteken in voorruit graveren
Het graferen van je kenteken is eigenlijk vooral van toepassing als preventie voor diefstal van de gehele camper. Deze tip was voor ons best nieuw en ik moet eerlijk toegeven dat ik even de voordelen ervan moesten googlen. Als dieven je camper stelen, zullen ze snel het nummerbord willen vervangen. Als een dief zich ervan bewust is, dat het nummerbord ook in de ruit staat en die dus ook zal moeten vervangen, zou het inancieel gezien de diefstal een stuk onaantrekkelijker kunnen maken. Als dieven dit kenteken toch over het hoofd zien en er met uw camper vandoor gaan, zou dit kenteken later een belangrijke rol kunnen spelen. Er is dan namelijk een kans dat de politie of een nieuwe eigenaar de herkomst van de camper kan traceren. Je kunt dit graveren laten doen of zelf een etsset kopen voor twee tientjes.
6. Oude mobieltje en beetje cash achterlaten
Alle inbrekers willen zo snel mogelijk weer weg zijn. Het kan helpen door op een hele eenvoudige plek, bijvoorbeeld in een keukenla, een nep portemonnee en oud mobieltje neer te leggen. In de hoop dat de dief dan snel “beet” denkt te hebben en het op een lopen zet.
Daarbij is het dan ook logisch om rondom de echt belangrijke spullen juist een "vertraging" in te bouwen. Dat kan natuurlijk door middel van een goed bevestigde en stevige kluis. Een inbreker heeft dan wat meer geduld nodig om die open te breken. Als je echter geen goede plek voor een kluis hebt, kan het ook een stukje gemakkelijker door de spullen gewoon creatief te verstoppen. De meest creatieve en extreme die ik laatst heb gehoord; een brood uithollen, belangrijke spullen erin stoppen en dit brood dan invriezen. Maar ik snap dat de vriezerplek ook niet oneindig is, dus kun je er ook aan denken pasjes en briefgeld in een schone, lege zonnebrandfles te stoppen.