1

Om je huishoudaccu´s aan te vullen, voor je verlichting en voor weinig stroom verbruikende elektrische apparaten, is een zonnepaneel met lader zeer geschikt.

Tips & Tricks: zonnepanelen op je camper

Alles over zonnepanelen op je camper

Tijdens deze regenachtige herfst, denken wij het liefste na over zonnige camperreizen. En bij zon kan je ook denken aan stroom! Om je huishoudaccu´s aan te vullen, voor je verlichting en voor weinig stroom verbruikende elektrische apparaten, is een zonnepaneel met lader zeer geschikt. Zeker als je meer off-grid wilt kamperen en niet afhankelijk wilt zijn van walstroom, zijn zonnepanelen goed om te overwegen. Voor dingen als verwarming is dan vaak diesel of een gaskachel meer geschikt. Onze gastblogger Chantal heeft (met een beetje hulp) haar eigen zonne-elektriciteit systeem ingebouwd in haar zelfgebouwde Renault Master camperbus en deelt hieronder graag een beetje van haar kennis. 

Soorten zonnepanelen 

Voor een camper kan je denken aan verschillende soorten paneeltjes: 

Glazen paneel Dit zijn de standaard panelen die je vaak op daken ziet liggen. Ze zijn van glas en zijn gemonteerd in een aluminium lijst. Ze zijn vaak wat zwaarder, maar kunnen vaak prima met speciale kunstof hoeksteunen of een stalen profiel op het camperdak geïnstalleerd worden. 

Semi-flexibel paneel Tegenwoordig wordt ook vaak gekozen voor semi-flexibel paneel. Deze zijn lichter, erg dun (vaak 1cm) en kunnen ook makkelijk op het camperdak gelijmd worden. Ze zijn soms even efficiënt of zelfs efficiënter dan een glazen paneel. Je ziet dat mensen ze ook plaatsen op hefdaken, op het extra dakje boven de voorruit of over een gekromd camperdak.  

Losse mobiele zonnepanelen Dit zijn ook bijna altijd semi-flexibele panelen. Het grootste voordeel: je bus kan in de schaduw geparkeerd worden, terwijl je de panelen perfect in de hoek van het zonlicht kan plaatsen. Dit zorgt vaak voor 25-45% meer opbrengst! De nadelen spreken waarschijnlijk wel voor zich; Je moet ze elke keer neerzetten en ze kunnen makkelijker gestolen worden. Als je dus een uurtje boodschappen gaat doen bij de LIDL is het toch wat gek om je dure panelen los naast de bus te zetten en is een vast paneel een beter idee. 

 

Zonnepaneel controller 

Naast een accu om de stroom in op te slaan, heb je een solar charge controller. Er bestaan twee soorten:  

PWM (Pulse Width Modulation) - Deze zijn iets goedkoper, maar vaak wat minder efficiënt. Wel een prima optie voor een simpele installatie.  

MPPT (Maximum Power Point Trackers) - Deze zijn wat efficiënter en erop gericht de maximaal mogelijke energie uit jouw paneel te halen. Vooral met meerdere panelen wel praktisch!

Overige vragen 

Wat kost een zonnepaneel set op je camper? 

Natuurlijk geldt hier hetzelfde riedeltje; je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Echter, vanuit verschillende internetbronnen kan je een voordelig setje van 100Wp wel voor rond de €200 aanschaffen. Zelf heb ik mijn 240Wp zonnepaneel tweedehands op de kop getikt voor €50, wel heb ik nieuwe bekabeling en een nieuwe MPPT lader geregeld. Een tweedehands paneel of lader kan soms iets minder efficiënt zijn, daarom kan je overwegen een net wat grotere te nemen. Wil je twee zonnepanelen en een grotere laadregelaar dan kan je denken aan bedragen rond de €400. 

Wat is de opbrengst van een zonnepaneel? 

Het vermogen is een dingetje. Reken jezelf met een 100Wp paneel, niet 100Wp stroom rijk. Eigenlijk is het gebruikelijk om te denken aan een gemiddelde opbrengst van 25%. Op een hele zonnige dag zou je misschien aan 35% kunnen denken. 

Hoeveel vermogen aan zonnepanelen heb ik nodig? 

Hier zitten heel veel variabelen in. Het is belangrijk om naar het verbruik per apparaat in jouw camper te kijken en daarmee jouw stroombehoefte te berekenen. Dan kan je een plan maken hoe je dit wilt laten opbrengen. Zelf laat ik ook mijn extra accu´s op tijdens het rijden, waardoor ik met mijn 240Wp zonnepaneel en wat uurtjes rijden op de dag, meer dan prima elektriciteit opwek off-grid. 

Let bij installatie ook of je de panelen parallel of in serie aansluit. Of dat er niks is dat makkelijk schaduw maakt op je panelen. Zorg er ook voor dat je de panelen lekker schoon houdt en zo kan je lekker off-grid gaan staan. En dat ook nog op een duurzame manier. Want het gebruik van zonne-energie is veel milieuvriendelijker dan het gebruik van elektriciteit uit het stroomnet.