Uw verzoek is verstuurd, even geduld a.u.b.

Blog 13: Zwerfdieren in het zuiden van Europa

Blog 13 - Zwerfdieren in het zuiden van Europa

Als u in landen als Spanje, Portugal, Albanië, Turkije of Griekenland heeft gekampeerd, dan heeft u net als ons, vast één van onderstaande scenario’s weleens meegemaakt. Even buiten het afval weg brengen en bij aankomst bij de camper een kat in de camper aantreffen. En nee, niet uw eigen kat! Of een paar hondenogen die bijna de maaltijd van uw bord af kijken met hun puppy-ogen. Of de camping waar er net een nestje puppy’s of kittens is geboren. Aangezien wij tijdens onze reis met heel veel zwerfdieren in aanraking zijn gekomen en uiteindelijk een paar weken zijn gaan helpen in een Grieks dierenasiel, willen we hier graag over schrijven.

De zwerfdieren onderweg

In onze ervaring ontfermt de camper gemeenschap zich best wel over de zwerfdieren onderweg. Wij keken niet raar op als er een paar hondjes bij een camper rondliepen, de garage open ging en er een zak hondenvoer uitkwam. En dat terwijl de eigenaren niet eens eigen honden hadden! Ook de meeste katten bij campers kregen een aai en mochten zelfs een paar uur ronken in een camperstoel. Helaas hebben wij geleerd dat het voeren van de katten en honden, het probleem ook een beetje in stand houd. Tijdens het hoogseizoen worden de honden en katten volgestopt met lekkernijen en net na de zomertijd worden dan onwijs veel pups geboren. Deze moeten dan proberen in de wintermaanden, zonder toeristen ook te overleven, wat helaas leidt tot veel sterfte. Wij hebben dus geleerd; voer met mate bij en alleen de beestjes waarvan je het gevoel hebt dat ze het echt nodig hebben.

Ons Griekse zwerfhondje verhaal

Onze reis in Griekenland begon voor voor ons met een kleine nachtmerrie. Vlakbij het eiland Lefkada, troffen wij een gewonde, zwaar ondervoede en uitgedroogde hond aan. In een gebied waar geen huis te bekennen was. Wij probeerden haar voedsel en water te geven, maar het beestje zakte naast de weg in elkaar. Wij kregen het niet over ons hart om het diertje daar te laten lijden en besloten haar naar een dierenarts te brengen. Uiteindelijk was dit het begin van 3 dagen met veel pieken en dalen. Het hondje ging beter, maar zakte even weer in elkaar. Er waren motiverende woorden van de vele dierenliefhebbers om ons heen en we zagen ook de realiteit van de overvolle dierenasielen. Na vele dierenartsbezoeken, medische behandelingen, maar tegenvallende resultaten.. hebben wij moeten besluiten dit lieve hondje in te laten slapen.

Het was het eerste hondje waar onze kat Ollie helemaal prima mee was. Hij voelde waarschijnlijk aan dat zij te zwak was om terug te vechten. En ondanks dat we ons best deden niet te gehecht te raken, viel deze ervaring rauw op ons dak en waren we er best emotioneel onder. Wij leerden later dat dit hondje, een Greek hound, gebruikt wordt voor de jacht. Helaas als zo’n beestje dan ziek wordt, worden ze langs de weg gezet en aan hun lot overgelaten.

“De meeste zwerfdieren zijn zo gewend met andere dieren te leven, dat ze geen interesse hadden voor onze kat Ollie.”

Ons eigen huisdier en de zwerfhonden

Wij waren bij aanvang van onze Balkan reis ook een beetje bang hoe het zou gaan met al die zwerfdieren en onze eigen kat Ollie. Echter hebben wij het tegenovergestelde ervaren. De meeste zwerfdieren zijn zo gewend met andere dieren te leven, dat ze geen interesse hadden voor onze kat Ollie. Het is uiteindelijk voor onze kat Ollie eigenlijk een socialisatieprogramma geweest. Aangezien je natuurlijk net de verkeerde dieren kan treffen, probeerden wij op plekken met zwerfdieren altijd een oogje op hem te houden. Een andere tip die we kregen, is om vooral goed camping- en staanplaats recensies te lezen  of er (wilde) zwerfdieren zijn. Op die manier kan je een plek uitkiezen, waar je een eigen hond of kat gerust naar buiten kan laten. 

Dierenopvang

Er zijn veel organisaties die zich inzetten voor deze honden en katten! Zo besloten wij na onze ervaring met het Griekse hondje, ons een aantal weken in te gaan zetten bij een lokale opvang in Lefkada. Wij vonden het fijn een bijdrage te kunnen leveren; echter vielen de verhalen van de dieren ons soms wat zwaar. Zo was er Tinka, een hondje wat 10 jaar aan een te korte ketting had gezeten. Ze had hierdoor zware neurologische afwijkingen. Mask was een kat waar zijn staart van zijn lijf af was gescheurd en gelukkig voor het doodbloeden werd gevonden. Deze lieve poes zat al in een maandenlang herstelproces, maar onderging dit allemaal super lief. Sotiris was een hondje dat zo mishandeld was, dat het de achterkant van zijn lijf niet meer kon gebruiken. Gelukkig trainde hij veel met een rolstoel en kon eigenlijk bijna als van ouds weer met de andere honden spelen. Al deze dieren, stuk voor stuk, bouwden hun vertrouwen in de mensheid weer langzaam op en konden weer lekker speels en knuffelig zijn, zoals het hoort. 

Al deze opvanglocaties zitten verlegen om vrijwilligers en sponsoren, dus misschien wel mooi om tijdens een langere camperreis wat aandacht aan te  besteden? Voor ons was het in ieder geval een bijzondere ervaring!

“Zo besloten wij na onze ervaring met het Griekse hondje, ons een aantal weken in te gaan zetten bij een lokale opvang in Lefkada.”

Ons eigen zwervertje, Lefka!

Soms gebeurt het, net als bij ons, dat één beestje je hart steelt! Wij kennen ondertussen ook vele andere camperaars die een beestje op hun pad zijn tegengekomen en hebben besloten deze beestjes in hun camper mee te nemen. Zo werd ons nieuwe familielid Lefka gevonden met een ernstige baarmoederinfectie op een strandje in Griekenland. Het echtpaar wat haar vond, bracht haar naar de arts. Ze onderging  een operatie, bleek geen microchip te hebben en vervolgens hebben wij haar opgehaald. Je kan dan beslissen om zelf een paspoort, een microchip en de benodigde inentingen te regelen en haar gelijk mee te nemen in de camper. Echter, aangezien het rabiësvaccin pas na 3 weken geldig is, hebben we in overleg met een lokale organisatie besloten om haar een paar weken later te laten overkomen. Wij hopen dit beestje een fijn, veilig, liefdevol en  avontuurlijk bestaan te kunnen bieden en natuurlijk ook dat onze kat Ollie en onze nieuwe viervoeter Lefka een goede match hebben……misschien zelfs dikke vrienden worden.

Heeft u nog tips over wat te doen met zwerfdieren onderweg? Heeft u een dier onderweg geadopteerd? Of heeft u een ander verhaal rondom de zwerfdieren onderweg? Wij horen ze graag via Instagram - @chantilukiollie - of Mail via - chantilukiollie@gmail.com.

Aveco Verzekeringen Alle rechten voorbehouden | Privacy | Disclaimer | Cookies

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.