Uw verzoek is verstuurd, even geduld a.u.b.

Blog 3: Tips voor het (eenvoudig) upgraden van je camperinterieur

Blog 3 – Tips voor het (eenvoudig) upgraden van je camperinterieur 

Wanneer je een huis koopt of huurt, wil je dit naar eigen smaak inrichten en stylen. Waarom zou dat voor een camper(huis) anders zijn? Wij wilden van ons witte blok op wielen ook graag een eigen plekje maken. Niks zo fijn als op de vreemdste plekken weer lekker ‘thuiskomen' zodra je de camper instapt. Bij de aanschaf van onze camper hebben we vooral naar de indeling gekeken; hier wilden we niks in hoeven aanpassen. Wij – niet bepaald twee paar rechterhanden – wilden de aanpassingen in het interieur vervolgens ook graag eenvoudig houden, maar wel echt anders en meer van ons.  

Afbeelding met overdekt, meubels, voertuig, muur Automatisch gegenereerde beschrijving Afbeelding met meubels, koffietafel, overdekt, interieurontwerp Automatisch gegenereerde beschrijving

In een nieuw jasje steken 

Stap 1 voor een totaal nieuwe look is de bekleding aanpassen. Dat doet direct zoveel voor het hele sfeertje in een camper. De oudere campers hebben vaak een wild of semi-tof printje en dat is niet naar ieders smaak. Aimée maakte samen met schoonmoeder nieuwe hoezen voor onze bankkussens. Het is niet meer dan een soort hoeslaken met elastiek. Gemakkelijk om te maken/naaien en ook simpel om er later weer even af te halen. Dan kun je ze ook lekker wassen. Wij kozen een groen grof stofje dat niet heel vlekgevoelig is. Ook gaven wij het zijbord van het bovenbed een nieuwe stof. Aan de binnenkant wat schroefjes losdraaien en weer vast, aan de zijkant en onderkant instoppen… en klaar. 

De gordijnen vervangen geeft ook een ander zicht. Alle ramen zijn voorzien van strakke verduisterende rolgordijnen, maar voor de gezelligheid hebben wij de ‘hanggordijnen’ van de zijramen vervangen. Overigens zit hier ook een praktisch doel aan, want met warme temperaturen is het ‘s nachts ook lekker om die rolgordijnen en ramen open te laten en dan toch geen inkijk te hebben. En zo’n stoffen gordijn wappert ook nog eens gezellig met ieder windje mee. 

Tot slot hebben we de voorstoelen gepimpt met een ordinaire, maar wel neutraal gekleurde (zwarte) autostoelhoes. Deze koop je gemakkelijk online en ze passen vrijwel altijd.

Makkelijk laten vloeren 

Stap 2 in de bekleding is een nieuwe vloer. In ons geval geeft een lichtere vloer de hele camper een frissere look. De originele vloer ligt er overigens nog gewoon onder. Via Caravanity lazen wij de handige tip om eerst met A4-papier een mal te maken van de vloer. De hele rand van de vloer hebben we afgeplakt met papier, aan elkaar vastgetaped en voilà: een mal van je vloer. Het klinkt nu wel heel simpel, dat was het niet per se. We hebben tijdens het leggen nog wel wat bij moeten snijden. We kochten een rol dun zijl/vinyl, waardoor we het goed konden snijden. Je rolt deze uit – doe dit niet binnen in je woonkamer, anders zie je daar later de vloeroppervlakte van je camper terug als snijschade – legt de mal erop en snijdt het geheel uit. Plak de mal wel even vast aan de uit te snijden vloer, want één windvlaag en je bent je patroon kwijt. De bestaande vloer in de camper hebben we aan de randen en ook willekeurig in het midden beplakt met dubbelzijdig tape en daar de nieuwe vloer op geplakt. 

Leg er nog een gezellig los kleedje op (onze tip is een die ook in de was kan, dit is vaak nodig) en je bent helemaal klaar. De badkamer hebben we van een houten matje en nieuw douchegordijn voorzien. Niet functioneel, ook niet onhandig, maar vooral leuk voor de aanblik.

Achter behang plakken 

Je denkt hier misschien niet direct aan, maar de binnenkant van de camper kan je prima behangen. Met vliesbehang is dit echt goed te doen. Je smeert de lijm rechtstreeks op de wand en daar plak je vervolgens het behang tegenaan. Ondanks de wisselende temperaturen waar de camper aan blootgesteld wordt, blijft het behang goed zitten. Wij kozen een dierenprintje voor de plek waar Julian en Féline slapen, maar je kunt helemaal losgaan en de hele boel beplakken met gave prints. More is more. 

Over muuraankleding gesproken: naast behangen kun je ook verf gebruiken. Net als thuis is krijten in de camper een groot succes. En schoolbordverf ziet er leuk’ uit, bijvoorbeeld zoals wij deden op het koelkastje. Je kunt er natuurlijk – net zoals met andere verf – helemaal mee los gaan op je saaie houten camperkastjes. Zonder vooraf te schuren, hecht en dekt het heel goed.

Schoolbordverf is gemakkelijk af te nemen met een nat doekje, dus het spelplezier duurt voort. Naast oldskoolzwart, is deze verf bij de Action en veel bouwmarkten ook in diverse (andere) kleuren te verkrijgen. Klein klusje, groot resultaat! 

Je eigen licht laten schijnen 

Ook al leven we vooral buiten de camper, de verlichting in de camper zorgt ook binnen voor de nodige sfeer. Bijvoorbeeld op koudere avonden of tijdens een regenbui. Wij hadden het geluk dat de camper al voorzien was van fijne spotjes en een klassieke Bürstnerlamp (die er van Marijn nooit uit mag). Bij de kinderen boven heeft Aimée een autolamp gemonteerd. Het houten plaatje hadden we nog over van een oud fermliving lampje en dit hebben we zelf aangevuld met een simpel draadlampje van de Action. De autolamp hebben we overigens thuis ook nog op Julians kamer hangen en hij heeft die zowel thuis als in de camper ‘s nachts graag aan. 

In hokjes denken 

Opgeruimd staat netjes. Marie Kondo kan best trots zijn op hoe wij de kastjes in onze camper geordend hebben. Hoe kleiner de oppervlakte, hoe fijner om de ruimte nuttig in te delen. Bij de Ikea heb je tal van kastordeningssystemen te koop en deze doen het ook goed in je camper. In onze grote hangkast bijvoorbeeld, kunnen we veel meer spullen kwijt nu daar zo’n handig ‘ding’ hangt. In de kledingkastjes (ja we hebben allemaal een eigen) hebben we ons ondergoed bijvoorbeeld gescheiden van de kleding met mandjes. Oh, en we gebruiken ook veel bakken om spullen in op te bergen. Zowel speelgoed, als hondenvoer en bbq-spullen. Alles strak in hokjes.

Afgelopen jaar was het voor het eerst een beetje Tetris in onze ‘garage’ en een tip is: maak een foto van hoe je het hebt ingericht. Wij pakken zo vaak weer in, dat het veel tijd scheelt om het precies volgens de foto weer te herpakken. 

Spiegeltjes en kraaltjes 

Gebruik plakspijkers of dubbelzijdig tape om de wanden van je camper nog extra aan te kleden en optimaal te benutten. Denk aan haakjes, haakjes, haakjes (veel haakjes dus), spiegels en foto's. 

Haakjes zijn te krijgen in alle vormen en maten. Naast de haakjes in het zicht, hebben wij ook nog extra haakjes opgeplakt in de grotere (hang)kast en op de badkamer. Hoe meer gezinsleden, hoe meer handdoeken, rugzakken, petjes, zaklampen... 

Wij hebben meerdere kleine vierkante spiegeltjes aan de binnenkant van de hangkast en een simpele, maar wel lange, spiegel aan de buitenkant op de deur van de badkamer. Je moet tenslotte een beetje aan het gewicht blijven denken, dus een grote glazen staander van je oma is niet zo handig. Maar och, wat is het handig om ook tijdens het kamperen even te kunnen checken of je outfit wel goed zit. Of - zoals Marijn vooral doet - even kijkt of je nog één extra dag met je ontplofte ochtendkapsel vooruit kunt voordat je weer een keer je haar kamt. 

Tot slot hebben wij ook voor de gezelligheid foto’s met washitape opgehangen. Van elk camperjaar één. Zo krijgen we een hele serie door de jaren heen. En we hebben een kaartje van Europa aan de muur. Hierop houden wij onze routes en overnachtingsplekken bij. Ook leuk om letterlijk in kaart te brengen. 

Naast de verlichting, gezellige muuraankleding en mooie nieuwe kussens, maken (nep)planten je camper helemaal af. Je kan deze ophangen of zet ze op een stevig plekje, zodat ze tijdens het rijden niet door de camper vliegen. Dit geldt voor alle accessoires trouwens.

—————————

Wil je nou even checken of iets ons - met name met jonge kinderen - in meer of mindere mate bevalt, mail ons dan vooral via camperkidstips@gmail.com of stuur ons een DM via Instagram @camperkidstips.

Aveco Verzekeringen Alle rechten voorbehouden | Privacy | Disclaimer | Cookies

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.