Uw verzoek is verstuurd, even geduld a.u.b.

7 tips voor duurzaam camperen

7 tips voor duurzaam camperen

Reizen in een camper kan - in vergelijking met vliegreizen naar verre oorden of klassieke reisarrangementen - zeker duurzamer en milieuvriendelijker zijn. Natuurlijk hebben campers mede door hun gewicht en tuffende dieselmotoren ook een flinke CO2-uitstoot. Echter hebben het niet verblijven in een hotel en vele andere factoren weer een minder negatieve impact op de ecologische afdruk van jouw camperreis. Wij verzamelden, samen met andere camperaars, zeven tips waar je rekening mee kan houden als je duurzaam op pad wilt met jouw huisje op wielen. En tegelijkertijd zijn sommige tips nog geldbesparend ook, win-win!

Tip 1: Ondersteun lokale ondernemingen

Op reis is niets leuker dan jezelf helemaal onderdompelen in de lokale cultuur. Je draagt jouw steentje bij door die LIDL een keertje over te slaan, maar gewoon de lokale ondernemers te steunen. Ga uiteten in een lokaal restaurantje, kook met lokale ingrediënten die je haalt van de plaatselijke markt (natuurlijk met jouw eigen boodschappentas) en kijk ook zeker hoe je jouw uitstapjes kan boeken bij kleine en lokale toeristische ondernemingen.

Tip 2: Duurzaam met je spullen omgaan

We zijn als camperaars al goed in minimaliseren, want zoveel kan er niet mee in die paar vierkante meter van ons. Eef & Stef zijn al bijna een jaar onderweg met hun camper en twee katten en vertellen: ´It´s in the little things… Heel veel kleine dingen en beetjes, kunnen een groot verschil maken. Zo gebruiken wij herbruikbare make-up pads, natuurlijke deo van Wild, ecologisch afbreekbare shampoo bars, Tru Earth wasstrips (ook mega klein en licht), reef safe zonnebrand en natuurlijk nemen we onze eigen canvas tas mee naar de lokale markt om boodschappen te doen. We nemen trouwens ook altijd een tasje mee om afval op te ruimen als we gaan hiken of ergens wild staat, ook al is dit afval niet van ons. De wereld is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Lets treat it like we plan on staying here.´

Eef & Stef (Instagram: @evelienplag.photography)



Tip 3: Vermijd onnodig brandstofverbruik

Natuurlijk is een voordehand liggende: vermijd onnodig veel rijden en brandstofgebruik. Dat begint al met het maken van een efficiënte rij-planning. Je bespaart daar overigens niet alleen brandstof mee, maar vaak ook stress en tijd. Gewichtsbesparing speelt hier ook een grote rol in. Laat die 10 potten pindakaas thuis die je ook gewoon in Spanje kan kopen, neem geen onnodige bagage mee. Probeer vooral op lange afstanden met (bijna) lege vuil- en schoonwatertanks te rijden. Haal pas water als je op de locatie aangekomen bent. Als laatste kan het rijden met de juiste bandenspanning ook brandstofverbruik verminderen.

Tip 4: Ruilen

Vera is al bijna een jaar als stoere dame alleen door Europa aan het crossen met haar campertje. Zij vertelt: ´Een duurzame manier om aan 'nieuwe' spullen te komen is door te ruilen met anderen. Zo kwam ik op Peloponnesos in Griekenland deze ruilboom tegen. Leg erin wat je kunt missen, pak eruit wat je wilt hebben. Ik legde hier een gehaakte top in en die was een paar uur later al weg. Nu heeft iemand anders dus een "nieuw" kledingstuk!´ Er zijn vaak onderweg in Europa op campings en andere plekken, verschillende kleine ruil plekken te vinden.  

Vera (Instagram: @vera.in.europe)



Tip 5: Leave no trace

Lekker hip dat ´leave no trace´, zeker als je het zo op zijn Engels zegt, echter betekent het gewoon dat niemand moet kunnen zien dat jij er bent geweest. Als je gaat wandelen, wandel je op de aangegeven paden en neem al je afval gewoon mee. Ook als jij ergens op een camping of op een wildkampeerplek staat, ruim je wc-papier op en laat geen afval achter. Ik zeg ook altijd, neem niet de wildkampeerplek over met jouw energie. Laat jouw hond niet loslopen en het de lokale hondenwandelaars lastig maken. Parkeer niet asociaal op die plek waar de vissers elke dag hun autootjes neerzetten. Wees netjes te gast. Het klinkt zo makkelijk hé? Maar waarschijnlijk hebben alle camperaars wel tegengestelde verhalen op het beeld wat hierboven geschept wordt.

Tip 6: Waterfilter

Michel, Yvonne & dochter Lise zijn na een paar jaar fulltime reizen in de camper aan het settelen in het prachtige Oostenrijk. Eén van de duurzame tips die zij hebben geleerd: ´Met een waterfilter in onze camper kunnen we altijd fris water drinken uit onze schoonwatertank. Dit is beter voor het milieu omdat we hierdoor geen waterflessen hoeven te kopen die van plastic zijn. Hierdoor hebben we afgelopen jaren al heel wat plastic flessen bespaard. Nog een voordeel voor ons: we besparen ruimte doordat we geen voorraad waterflessen meeslepen in de camper. Dus beter voor het milieu en beter voor onze opbergruimte! We kozen voor een dubbel Overlander waterfilter van Riva, omdat dit filter zowel chemische als organische verontreinigingen filtert tot de allerkleinste deeltjes zoals legionella. Dus in theorie kunnen we water uit de sloot drinken! Gelukkig is dat nog nooit nodig geweest.´. Bij Aveco schreven we hier een uitgebreid blog over: ´Drinkbaar water in de camper

Michel, Yvonne & Lise (Instagram: @ourvantures)



Tip 7: Zonnepanelen

Zonnepanelen, we behandelden het onderwerp al uitgebreid in deze Aveco blog. Als camperaars gaan we al heel zuinig om met onze faciliteiten. We gebruiken weinig water, gas en elektriciteit, maar velen gaan al een stukje verder door hun eigen energie volledig op te wekken. Aangezien we vaak naar de zon rijden, is het dak van de camper een ideale plek om door middel van zonnepanelen stroom op te wekken. Sommige mensen gaan al zo ver dat ze met een grotere accu zelfs het gasfornuis hebben vervangen door een elektrische kookplaat. Ook als je geen plek op je dak hebt, kun je kijken naar een mobiel zonnepaneel dat je naast de camper neer kan zetten of een lampje wat bijvoorbeeld een solar lader heeft ingebouwd.

Meer tips of informatie?

Heb jij aanvullende tips of vragen over duurzaam reizen? Neem dan contact op via info@avecoverzekeringen.nl. We horen graag van u!

Aveco Verzekeringen Alle rechten voorbehouden | Privacy | Disclaimer | Cookies

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.